Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CCR: Legea care majorează salariile în educaţie şi sănătate este constituţională

Curtea Constituţională a decis miercuri că legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educaţie şi din sănătate cu 15% este constituţională. Pe de altă parte, CCR a amânat pentru vineri decizia privind legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale.

ACTUALIZARE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, scrie pe Facebook că social-democraţii au încredere că preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea cât mai curând: "Salut decizia CCR privind creşterea veniturilor cu 15% pentru angajaţii din sănătate şi educaţie! Avem încredere că preşedintele Iohannis va promulga legea cât mai repede, astfel încât aceste majorări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017".

 

Anunţul privind deciziile Curţii a fost făcut de către preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost atacată la CCR de către Guvern şi PNL.

Premierul Dacian Cioloş a acuzat pe 8 noiembrie că modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă, care riscă din nou să pună orice Guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare.

Sesizarea pe legea iniţiată de PSD care elimină 102 taxe nefiscale a fost făcută de preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie. Şeful statului susţine că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii.