Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ivan: Iohannis s-a grăbit în privinţa consultărilor; nu e momentul să discutăm de persoane

catalin_ivan_psd_klaus_iohannis_grabit_consultarilor_nu_momentul_persoane.jpg

Europarlamentarul Cătălin Ivan (Sursa foto: Facebook/Cătălin Ivan)
Europarlamentarul Cătălin Ivan (Sursa foto: Facebook/Cătălin Ivan)

Preşedintele Klaus Iohannis s-a grăbit cu invitaţia la consultări adresată partidelor, declară la RFI europarlamentarul PSD Cătălin Ivan. El atrage atenţia că şeful statului trebuie să respecte votul românilor şi se arată convins că nu există nici o şansă ca PSD să nu formeze viitorul Guvern. Cât despre desemnarea viitorului premier, Cătălin Ivan spune că e prematur să fie avansat vreun nume.

Cătălin Ivan crede că "s-a grăbit preşedintele Klaus Iohannis convocând aceste consultări. Nu e nici rău, nu e nici bine, poate să ia pulsul unor partide, dar o discuţie serioasă n-are cum să aibă loc în acest moment, până nu există un rezultat oficial şi nu ştim cum va arăta Parlamentul. Preşedintele statului trebuie să respecte legile ţării şi să respecte decizia românilor, votul celor care au fost pe 11 decembrie la secţia de vot este mult mai important decât valorile pe care şi le autoimpune preşedintele statului, discutabile, ce înseamnă penal, ce înseamnă probleme în justiţie, sunt nişte termeni foarte vagi".

Cum rămâne cu legea 90/2001? "E o lege a statului, care ca orice altă lege a statului, ca şi Constituţia României, trebuie respectată. Eu zic că nu e momentul acum să discutăm despre persoane şi despre astfel de criterii, când nu avem Parlamentul constituit (...). Eu cred că nu este nici o şansă ca PSD să nu formeze viitorul Guvern, atâta timp cât votul de pe 11 decembrie a fost atât de clar", spune eurodeputatul.

Întrebat dacă se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să forţeze Constituţia, Cătălin Ivan a răspuns: "Eu sunt convins că preşedintele Klaus Iohannis va respecta Constituţia şi nu va face greşelile pe care le-a făcut Traian Băsescu în trecut. A se vedea unde a ajuns Traian Băsescu acum, se bucură că a făcut pragul electoral şi a intrat în Parlament cu 5%".