Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O coaliţie de dreapta? Stelian Tănase: Sensul voinţei electoratului este foarte clar, vrea PSD

O eventuală coaliţie de centru-dreapta nu ar avea şanse la ora actuală, declară la RFI politologul Stelian Tănase.

Stelian Tănase crede că preşedintele Klaus Iohannis nu poate ignora rezultatul alegerilor parlamentare, câştigate de PSD: "Nu vreau să fiu categoric, la Bucureşti se întâmplă multe minuni şi răsturnări de situaţii, dar având în vedere rezultatul de duminică, sensul voinţei electoratului este foarte clar, vrea un Guvern de stânga, social-democrat, vrea PSD".

Ce şanse ar avea o coaliţie de centru-dreapta? "Nu cred că partidele se vor putea alinia peste noapte unui anumit program de guvernare, în spatele unui lider. Negocierile ar fi foarte lungi, când cealaltă soluţie este la îndemână (...). Deja, ALDE a trimis un mesaj că nu este interesat de o apropiere de PNL în acest moment. Sigur, acolo e un joc dublu, pe de o parte, Tăriceanu negociază cu PSD şi are, se pare, aud din surse PSD, pretenţii cam mari, nu ştiu ce vrea să însemne asta, că zvonistică e multă, pe de altă parte, Tăriceanu vrea să agite sperietoarea unei apropieri de PNL şi trecerii de partea liberalilor, ca să ţină PSD-ul în şah", comentează politologul.

 

"Partidele româneşti sunt dezideologizate"

 

Cine mai reprezintă dreapta în România? "Partidele româneşti, deşi se revendică de la o anumită ideologie, sunt dezideologizate în practica lor politică (...). Veţi vedea în programul PSD măsuri de dreapta, povestea cu reducerea taxelor şi impozitelor, sprijinirea capitalului românesc, parcă e dintr-un program al lui Brătianu. Pe de altă parte, veţi vedea măsuri de protecţie socială la liberali. Aşa că n-aş spune chiar aşa apăsat stânga, dreapta, centru-dreapta, centru-stânga (...). Dacă aţi da un examen cu liderii celor două partide pe tema social-democraţiei şi liberalismului, aţi rămâne cu gura căscată cât de ignoranţi sunt", spune Stelian Tănase.

Pe de altă parte, politologul anticipează că USR va avea mari probleme de unitate în partid: "USR-ul este un partid incolor din punct de vedere ideologic, are un discurs negativ, în sensul că sunt împotriva a ceva, protestează, fac procese (...). Nu sunt nici de dreapta, nici de stânga, ci sunt şi de dreapta şi de stânga, în funcţie de acţiune, de problemă. Vom vedea în Parlament cam cum se vor duce, pentru că atunci când ai în faţă o lege sau un amendament, trebuie să votezi pro sau contra şi o să vedeţi că vor vota când pe o parte, când pe alta. Sunt incolori din punct de vedere ideologic. Aş spune mai curând că sunt spre stânga, pentru că vin masiv din zona societăţii civile, proteste, cam pe aici sunt. Ei dacă ar fi la Paris sau la New York, cu siguranţă că ar fi în zona asta a protestelor antiglobalizare, revendicări civice, cam asta este USR-ul. Eu văd USR-ul foarte ameninţat să se destrame. Eu îmi aduc aminte, am fost în conducerea Partidului Alianţei Civice, partid de intelectuali etc.. Ştiţi când s-a rupt? În momentul când a trebuit să ne limpezim ideologic...".