Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expulzarea din SUA a 1,8 milioane de imigranți cu cazier ar dura un sfert de secol

evelyn_cruz.jpg

Evelyn Cruz
Sursa imaginii: 
site-ul Arizona State University

Evelyn Cruz este profesor de drept al imigrației la Universitatea Statului Arizona - Phoenix, unde conduce Centrul de Asistență Juridică a Imigranților. Ea este co-autoare a unor manuale folosite curent de juriști care practică în rețeaua centrelor de detenție administrate de Ministerul Siguranței Interne.

Anual, sute de mii de persoane sunt prinse "în flagrant" pe granița sudică în special și ori expulzate pe loc sau în răstimp minim, ori împrăștiate în cele peste 200 de Centre de Detenție din toată țara - 60% dintre ele particulare, "pe profit" - unde condițiile sunt de multe ori deplorabile și unde au puține drepturi, primul dintre ele acela de a aștepta, uneori ani în șir, decizia autorităților.  În această constelație carcerală, cea mai extinsă din lume, statul Arizona, în care Evelyn Cruz își desfășoară activitatea,  figurează în grupul primelor cinci ca număr de deținuți. Centrul de la Eloy, unul dintre cele patru din acel stat, deține recordul național trist al numărului de migranți morți în captivitate în ultimul deceniu. Cât despre cei care nu sunt prinși la frontiere, viața lor în bezna lipsei de drepturi este ușor de imaginat. Precaritatea în care trăiesc va crește exponențial dacă Donald Trump își pune în aplicare planul de a expulza milioane dintre ei, mai întâi pe cei care au cazier.

 

Evelyn Cruz: Din unghi profesional, întrebarea este dacă acest plan e fezabil. Trebuie bifate niște puncte, dar pentru asta e nevoie de metode rezonabile. Trebuie trecute niște etape care cer un răstimp îndelungat. Impresia mea este că intervalul de timp pe care și-l propune pentru implementarea planului este costisitor și nerealist având în vedere constrângerile menționate. La nivel personal, intenția însăși stârnește îngrijorare, pentru că o bună parte a populației vizate trăiește în familii cu statut mixt, numite astfel pentru că unii membri sunt născuți în SUA, adică sunt cetățeni, alții au statut parțial, iar unii sunt ilegali. Este expusă prin urmare o bună parte a populației, nu doar cei direct pasibili de expulzare. Această stare de lucruri va genera anxietate și haos în comunitățile de imigranți.

 

Reporter: Inițial, dacă e să dăm crezare declarațiilor de campanie, Trump îi vizează pe ilegalii condamnați penal. A menționat și un număr, 1,8 milioane. Are autoritatea s-o facă? O permit actualele reglementări? De ce schimbări ar fi nevoie?

Evelyn Cruz: La prima vedere cifrele par un pic umflate. 1,8 milioane e un număr foarte mare.  Autoritățile deportează anual,  în medie, 70.000 de persoane cu încadrare penală. În sistemul existent, care e destul de expeditiv, se folosesc deja tactici de scurtare a procedurilor, precum pedepse mai blânde în schimbul promisiunii de a nu contesta decizia de expulzare. Actualmente, 90% din deportări vizează persoane care au comis fapte de natură penală, și sistemul este solicitat la maximum.  La "turația" de astăzi, între o sentință de repatriere și punerea ei în aplicare există o întârziere de trei ani. În ritmul de 70.000 anual expulzarea a 1,8 milioane de oameni ar cere prin urmare un timp foarte lung. Ar fi nevoie, dacă vrei să grăbești lucrurile,  de resurse mult mai mari alocate prin lege, ceea ce Parlamentul s-ar putea să refuze, dat fiind faptul că procesul a fost deja intensificat considerabil în ultimii zece ani. Un alt obstacol de care se va izbi Trump este că un numar de indivizi vizați se află în închisori,  cu pedepse care trebuie executate înainte de a putea fi repatriați. 

 

Reporter: Care ar fi alte obstacole?  Vă rog să vă referiți la Amendamentul 6 privind procedura legală și la decizia - mai grea decât pare - dacă un anume verdict antrenează sau nu expulzarea. Ambele pot încetini și complica operațiunea.

Evelyn Cruz: Un număr de aspecte merită relevate. În primul rând, statutul de expulzabil pe motive de criminalitate este stabilit după o analiză extrem de complicată. Curtea Supremă examinează periodic acest tip de chestiune, în ce măsură o condamnare anume satisface criteriile. Asta cere timp. Al 6-lea Amendament la Constituție joacă și el un rol, referitor doar la dreptul de reprezentare juridică, pentru că procedurile de imigrație în sine nu sunt de natură penală. Indirect intervin și alte elemente ale Amendamentului, referitoare la standardele de stabilire a deportabilității și decurgând din faptul că indivizii în cauză au fost judecați anterior într-o instanță penală. Cât despre excepții, situațiile în care ilegali cu cazier pot beneficia de ele sunt puține.  De unde ideea că un condamnat  este automat expulzabil,  cu alte cuvinte că nu încape iertare în cazul unui delict agravat. În realitate nu-i deloc simplu să determini juridic dacă o persoană vinovată de un act grav este sau nu repatriabilă.  Plus, există persoane care, chiar și după ce au comis acest tip de faptă pot să beneficieze de protecție în virtutea Convenției împotriva Torturii, dacă țara de origine este una în care riscă să fie vătămați.

 

Reporter: Să conchidem că proiectul e doar o fantezie de campanie? Ce se va întâmpla dacă totuși decide să acționeze?

Evelyn Cruz: Mă preocupă dorința Administrației de a lua măsuri, și rapiditatea cu care vrea să le ia. În afaceri poți face rabat, îți poți permite să testezi limite și teorii. Când guvernezi însă trebuie să respecți legea. Într-un regim de drept, nu ai voie să le potrivești,  totul trebuie să fie ca la carte.  Anticipez două lucruri: întețirea acțiunii juridice împotriva tentativelor Executivului de a recurge la expediente și a vicia proceduri existente, și, în al doilea rând, dispute la nivelul Legislativului federal pe tema alocării de fonduri - dacă sau nu să fie puși la dispoziția Administrației bani în plus pentru a urgenta procedurile cum poftește. În fond, dacă nu-i reușesc expulzările, Trump poate găsi ușor și oricând vinovați pentru eșec:  birocrația washingtoniană,  sau Parlamentul care nu l-a sprijinit și nu i-a dat destui bani. 

 

 
Evelyn Cruz intervievată de Radu Tudor