Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul Parlament, convocat în 20 decembrie. A doua zi, consultări pentru guvern – Klaus Iohannis

iohannis_2.jpg

Iohannis a ținut să atragă atenția că niciun partid nu a câștigat majoritatea absolută în Legislativ
Iohannis a ținut să atragă atenția că niciun partid nu a câștigat majoritatea absolută în Legislativ
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va convoca noul Parlament în 20 decembrie, după care va chema partidele care au intrat în Legislativ la consultări pentru formarea noului guvern.

”Voi convoca noul parlament, pentru marți, 20 decembrie, ora 12:00, iar pentru miercuri 21 decembrie și joi voi convoca consultări cu partidele politice”, a declarant Klaus Iohannis.

El a ținut să-i felicite pe cei care au intrat în Parlament, dar și să atragă atenția că niciun partid nu a câștigat majoritatea absolută în Legislativ.

”Vreau să felicit partidele care au reușit să intre în Parlament, sigur, în primul rând PSD, care a obținut scorul cel mai bun. De asemenea, îi felicit pe toți cei 465 de parlamentari care vor forma noul parlament al României. În acest context, apropos de rezultatul final al alegerilor locale, urmârind discuțiile din spatiul public, am auzit de foarte multe ori o sintagmă - votul popular. Într-adevăr, alegerile sunt un vot popular, iar votul popular de la aceste alegeri nu a desemnat nici un partid cu majoritate absolute”, a adăugat șeful statului.

Cât privește discuțiile de până acum cu formațiunile politice, președintele spune că a avut o discuţie informală cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu care ”nu s-a referit la PNL”. Iohannis nu a vrut să precizeze dacă a avut întâlniri informale şi cu alţi politicieni. ”Am avut o discuţie cu domnul Tăriceanu, o discuţie informală, o discuţie politică şi nu s-a referit la PNL”, a spus preşedintele Iohannis.

Întrebat de jurnalişti despre ceea ce a discutat cu liderul ALDE, Klaus Iohannis a spus că nu doreşte să intre în detaliile acestei discuţii. Întrebat dacă a discutat cu Tăriceanu despre desemnarea acestuia ca prim-ministru, şeful statului a răspuns: ”Nu am discutat aşa ceva, nici nu era cazul. Aia cu premierul era după consultări”.

Preşedintele nu a vrut să precizeze dacă a avut discuţii şi cu alţi politicieni. Întrebat dacă a avut discuţii cu alţi lideri politici, cum ar fi Traian Băsescu, preşedintele Iohannis a răspuns: ”Asta nu o să vă spun”.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu declara, vineri, într-o conferinţă de presă, că a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, dar nu la Palatul Cotroceni, iar în această perioadă ”anumite contacte nu ar trebui să surprindă pe nimeni”.

De asemenea, Klaus Iohannis a anunţat că va retrimite la Parlament legea care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că această lege este constituţională.

Sesizarea privind legea a fost făcută de seful statului, care a susţinut că încalcă  normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi pe cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi pe cele care guvernează bugetul public naţional.

După decizia Curţii, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional.