Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Parlamentul Poloniei, înconjurat de manifestanți. Sute de politicieni, evacuați de Poliție

polo.jpeg

Sute de manifestanți ai Opoziției au blocat ieșirile din clădirea Parlamentului polonez din Varșovia
Sute de manifestanți ai Opoziției au blocat ieșirile din clădirea Parlamentului polonez din Varșovia
Sursa imaginii: 
france24.com

Manifestații violente în capitala Poloniei. Câteva sute de manifestanți ai Opoziției au blocat, de aseară, toate ieșirile Parlamentului de la Varșovia, prinzându-i înăuntru pe câteva sute de deputați ai majorității aflate la Putere. Protestatarii denunță adoptarea presupus ilegală a bugetului pe anul următor și o lege care ar urma să cenzureze activitatea mass-media.

Manifestanții Opoziției au blocat toate ieșirile din Parlament, prinzându-i înăuntru pe prim-ministru, pe șeful partidului conservator la putere, Jaroslaw Kaczynski, și mai mult de două sute de deputați ai majorității, notează AFP preluată de Agerpres.

Abia în cursul nopții, în jurul orei 3,00 dimineața, un convoi de mașini, care îi transportau pe politicieni a forțat trecerea printre manifestanți și, sub protecția polițiștilor, a reușit să părăsească Parlamentul.

 

 

Sursa: youtube

Participanții la protest au denunțat în special un nou regulament care ar limita accesul mass-media la activitatea deputaților. Concret, legea, care ar urma să intre în vigoare pe 1 ianuarie, nu autorizează decât doi jurnaliști acreditați permanent de media să aibă acces la tribuna presei și le interzice realizarea de fotografii sau filmări video.

Protestul din fața Parlamentului a vizat și adoptarea bugetului de stat pe 2017 în condiții pe care opoziția le consideră ilegale.

Tensiuni în afara, dar și în incinta Parlamentului

Situația tensionată din stradă a fost precedată de una asemănătoare în Parlament. Deputații au fost nevoiți să voteze într-o altă sală, în condițiile în care cea principală era ocupată de parlamentari ai opoziției care protestau contra noului regulament impus jurnaliștilor.

Pe de altă parte, potrivit majorității aflate la putere în Polonia, votul asupra acestor legi controversate s-ar fi derulat în final conform regulilor, în timp ce opoziția a reclamat că unii deputați nu ar fi putut să intre în sala unde se derula votul din cauza haosului ce domnea de mai multe ore în Parlament.