Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rămâne Dragnea fără mandat? Liberalii invocă un articol din regulamentul Camerei Deputaților

dragnea.jpg

Liviu Dragnea a fost condamnar la doi ani de închisoare în dosarul ”Referendumul”
Liviu Dragnea a fost condamnar la doi ani de închisoare în dosarul ”Referendumul”

Liviu Dragnea ar putea rămâne fără mandatul de deputat câștigat la alegerile parlamentare de săptămâna trecută. Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că mandatul unui deputat poate fi invalidat dacă acesta a fost condamnat pentru infracţiuni legate de alegeri. Președintele PSD a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul referendumul.

Regulamentul Camerei Deputaţilor spune clar că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral.

Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

În acest context, liberalii au anunțat deja că vor vota împotriva validării mandatului de deputat de Teleorman al lui Liviu Dragnea.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a precizat că, dacă va fi necesar, PNL va sesiza chiar Curtea Constituţională în acest caz. Turcan susține că ar fi existat un caz similar în 2004.

Lidera interimară a liberalilor și-a exprimat totodată speranţa ca toate celelalte partide se vor raliea acestei poziţii ”de bun simţ” şi nu îi vor permite lui Liviu Dragnea să acceadă în Parlamentul țării.

Liviu Dragnea a fost condamnar la închisoare în dosarul ”Referendumul”

Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul ”Referendumul”. Liderul PSD a fost găsit vinovat că a pus la punct un sistem national de fraudare a votului de la referendumul din iulie 2012 de demitere a președintelui de atunci Traian Basescu.

Scopul acestei acțiuni a fost obținerea unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia.

Acuzațiile ce i-au fost aduse lui Liviu Dragnea:

- folosirea influenței sau autorității de lider al PSD, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite

- asociere pentru săvârșirea de infracțiuni

- instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane

- instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.