Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste tot mai ample, în Polonia. "Opriți devastarea țării" s-a strigat pe străzile Varșoviei

polonia.jpg

Polonezii au ieșit în stradă pentru a apăra libertatea mass-media pe care o consideră amenințată de dreapta populistă aflată la putere
Polonezii au ieșit în stradă pentru a apăra libertatea mass-media pe care o consideră amenințată de dreapta populistă aflată la putere
Sursa imaginii: 
rfi.fr

Situația continuă să rămână tensionată în Polonia, unde noi proteste ale susținătorilor Opoziției au avut loc sâmbătă în capitala Varșovia. Evenimentele au loc, după ce, cu o zi înainte, manifestantii au blocat sute de parlamentari ai puterii în clădirea Parlamentului. Noi proteste sunt anunțate și duminică.

ACTUALIZARE: În mai multe orașe din Polonia, au loc, pentru a treia zi consecutiv, proteste împotriva planurilor Guvernului de a restricționa accesul jurnaliștilor în Parlament. Manifestanții au început deja să se adune la Varșovia în fața sediilor Parlamentului și Curții Consituționale.

..................................................................

Câteva mii de persoane s-au adunat din nou, sâmbătă, în fața palatului prezidențial din Varșovia pentru a apăra libertatea mass-media pe care o consideră amenințată de dreapta populistă aflată la putere în Polonia. Protestatarii au denunțat și presupuse fraude în timpul unor voturi în Parlament cu o zi înainte, relatează AFP.

"Opriți devastarea Poloniei" și "Libertate, egalitate, democrație", au scandat manifestanții la Varșovia, purtând steaguri naționale și drapele europene, în timpul marșului spre Parlament. Ei erau protejați de un vast dispozitiv de poliție, în timp ce intrarea în parlament a fost interzisă jurnaliștilor.

Manifestația de sâmbătă urmează incidentelor din noaptea de vineri spre sâmbătă, când sute de persoane au blocat timp de mai multe ore ieșirile Parlamentului din Varșovia și i-au împiedicat pe deputații majorității să părăsească incinta.

Proteste sunt anunțate și duminică, dar și în zilele următoare în capitala Poloniei.

La rândul lor, liderii principalelor partide de opoziție au anunțat că vor sesiza justiția cu privire la voturile din ziua precedentă. Câteva zeci de deputați ai opoziției, liberali și centriști, încă ocupau sala de ședințe, afirmând că vor rămâne acolo până marți pentru a relua voturile asupra bugetului și unei legi de reducere a pensiilor foștilor agenți ai poliției politice.