Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Colegiul Electoral se pregătește să aleagă președintele Statelor Unite

colegiu_electoral.jpg

Colegiul Electoral
Colegiul Electoral compus din 538 de Mari Electori alege președintele Statelor Unite
Sursa imaginii: 
www.forbes.com

Colegiul Electoral, format din 538 de Mari Electori, alege luni 19 decembrie al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Electorii au fost desemnați la rândul lor prin vot direct de alegători în scrutinul din 8 noiembrie și majoritatea - 306 - au fost desemnați în state câștigate de candidatul Partidului Republican, Donald Trump, în timp ce 232 au fost desemnați în statele câștigate de candidata Partidului Democrat, Hillary Clinton. 

Marii Electori se vor întâlni în capitalele celor 50 de state și în Districtul Federal Columbia și vor vota pentru președinte și pentru vice-președinte, care sunt colistieri. 

Constituția SUA nu prevede că Marii Electori sunt obligați să voteze așa cum i-a mandatat electoratul din statele lor, deși circa jumătate dintre statele federale au adoptat legi prin care îi obligă să voteze așa cum a votat electoratul.

Unul dintre Marii Electori din Texas, stat câștigat de Trump, Art Cisneros, a preferat să demisioneze decât să voteze pentru candidatul Partidului Republican, din care el însuși face parte.

El a spus că preferă să-și urmeze conștiința și să nu voteze pentru un candidat în care nu crede, arătând și faptul că a primit amenințări anonime cu moartea după ce și-a anunțat intenția de a nu vota pentru Trump.

Un alt Mare Elector din Texas, Christopher Suprun, a anunțat că nu va vota pentru Trump, dar chiar și așa, la scorul de 306 - 232, candidatul Republican nu va avea niciun fel de emoții.

Ar trebui ca cel puțin 37 de Mari Electori Republicani ar trebui să nu voteze pentru Trump ca să-l priveze de o majoritate în Colegiul Electoral, care este de 270.

În caz că niciun candidat nu ar obține majoritatea în Colegiul Electoral, atunci președintele ar fi ales de Camera Reprezentanților prin votul statelor reprezentate, iar Republicanii au o majoritate absolută a delegațiilor aici, în timp ce vicepreședintele ar fi ales de Senat, prin votul celor 100 de Seantori, iar Republicanii au o majoritate de 52 - 48. 

Vestigiu constituțional?

Numai în 22 de alegeri un total de 179 de Mari Electori au votat altfel decât electoratul din statul lor ("faithless electori"), dar fără niciun impact asupra deciziei finale.

Chris SuprunChris Suprun, elector din Texas, a anunțat că nu va vota pentru Donald Trump

Rezutatul votului din Colegiul Electoral urmează a fin certificat de Congresul de la Washington pe data de 6 ianuarie 2017, iar președintele ales ar urma să depună jurământul și să-și preia funcția pe 20 ianuarie 2017.

Anul acesta, pentru a cincea oară în istoria SUA (precedentele au fost în anii 1824, 1876, 1888 și 2000) candidatul care a obținut mai puține voturi populare câștigă președinția.

Pe ansamblul Statelor Unite Clinton a câștigat cu 2,8 milioane de voturi mai mult - 48,08% față de 45, 98% pentru Trump.

Aceasta se explică prin victoria lui Clinton la un scor foarte mare în California cu 55 de voturi în Colegiul Electoral (diferență de peste patru milioane de voturi), în timp ce Trump a câștigat la diferențe mici în state ca Florida (29), Pennsylvania (20), Michigan (16) sau Wiisconsin (11).

Fiecare stat este reprezentat în Colegiul Electoral de un număr de electori egal cu numărul de senatori din statul respectiv în Congresul Federal - câte doi pentru fiecare stat, indiferent de mărime - plus numărul de reprezentanți ai statului respectiv în Congres, care variază în funcție de populație, de la unul singur pentru state ca Wyoming, Alaska sau Vermont, până la 53 pentru California.

Președintele în exercițiu, Democratul Barack Obama, a declarat că Colegiul Electoral reprezintă un "vestigiu" proiectat de Părinții Fondatori ai Statelor Unite, dar apărătorii acesti sistem susțin că acesta este un atribut al federalismului american care protejează statele mici de cele mari.