Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste continue în Polonia

polonia_bun.jpg

Protestatari în fața Parlamentului, Varșovia, 17 decembrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kacper Pempel

În pofida așteptărilor, scena politică poloneză a cunoscut o bruscă precipitare la finalul săptămânii trecute. Pentru a câta oară în 2016, Polonia a reintrat sub imperiul protestelor, iată, chiar și în ajunul sărbătorilor de iarnă. Președintele Andrzej Duda se arată dispus să medieze conflictul.

Weekend-ul trecut, în Varșovia, dar și în alte orașe din Polonia, a stat sub semnul protestelor, șase la număr. Cinci din partea opoziției, și un miting din partea susținătorilor PiS, ieri la amiază. Dacă vineri seara protestul din fața Parlamentului a fost spontan și însoțit pe final de violențe, protestele din fața președinției de sâmbătă, și din fața Tribunalului Constituțional de duminică, au fost planificate de către opoziție și societatea civilă, fiind urmate de fiecare dată de proteste pașnice în fața Parlamentului până seara târziu.

Protestul din fața Tribunalului Constituțional de ieri a fost cel mai consistent, adunând aproximativ 10.000 – 12.000 de cetățeni, urmat de un alt protest în fața Sejmului. A fost un protest planificat de mai mult timp, și a avut drept principal mobil apărarea statului de drept și a președintelui Tribunalului– Andrzej Rzeplinski – in contextul in care pe parcursul anului 2016, Rzeplinski s-a transformat intr-o personalitate simbol care s-a opus in mod consecvent si repetat derapajelor legal-constitutionale ale guvernarii PiS.

 

Scânteia declanșatoare

Puțini se așteptau la o asemenea întorsătură până vineri atunci când partidul de guvernare a decis să introducă un nou regulament cu privire la accesul jurnaliștilor în sălile de dezbatere ale Parlamentului și chiar pe culoarele sale. Această acțiune a provocat o grevă din partea unui grup de 24 de ziare, posturi de radio și TV. Opoziția parlamentară formată din trei partide – Platforma Civică, Partidul Modern (Nowoczesna) și Alianța Stângii Democratice [SLD] au creat o coaliție de susținere a presei și au blocat accesul la tribuna Parlamentului.

Partidul de guvernământ a decis să ignore acest protest al opoziției și a procedat la dezbaterea și votarea legilor de pe agendă în altă sală, în special legea bugetului pe 2017. Orice vot asupra legii bugetului necesită un cvorum de 50% plus unu deputați. Ori, la acel moment, Lege și Justiție nu avea cvorum, iar votarea legii bugetului pare să fi fost anti-constituțională. Pe acest fundal, sute, poate până într-o mie de cetățeni coordonați de Comitetul pentru Apărarea Democrației s-au adunat spontan în fața Parlamentului pentru a protesta față de aceste încălcări premeditate. 

 

Despre amploarea protestelor

Protestele din ultimele zile sunt departe de a atinge amploarea celor planificate în noiembrie de Ziua Națională, sau protestele împotriva Legii anti-avort din octombrie, atunci când sute de mii au ieșit în stradă. Însă și caracterul revendicărilor din prezent este diferit. Protestele din ultimele zile vin pe fundalul sfârșitului de sezon politic și a apropiatei vacanțe de iarnă. Totodată, astăzi este ultima zi în funcție a președintelui Tribunalului Constituțional, care a devenit unul din principalele simboluri ale rezistenței față de politica autoritară a actualei guvernări. Este finalmente un protest al populației bine informate, pro-Europene, educate, urbane și, practic, a celor care pe parcursul ultimelor decenii au pus umărul la reconstrucția unei Polonii post-comuniste și democratice. 

 

Derapajele PiS și de ce o parte a populației susține încă acest partid

Trebuie avut în vedere că doar 19% din numărul total de cetățeni cu drept de vot au votat pentru Partidul Lege și Justiție. Accederea partidului la putere într-un număr atât de mare se datorează prezenței slabe la urne, iată, cu mai mult de un an în urmă.

În ce privește derapajele autocratice ale acestui partid, probabil ar trebui să începem cu griparea controlului și echilibrului celor trei puteri in stat.  Semi-blocarea funcționării Tribunalului Constituțional pe parcursul anului 2016 a avut o singură mare miză : schimbarea esenței statului de drept și a regimului democratic liberal.

Ar trebui să continuăm cu impunerea forțată a unei agende valorice naționalist-conservatoare și facilitarea imixtiunii bisericii catolice în problemele statului și societății poloneze.

Nu în ultimul rând, PiS a sacrificat bunăstarea următoarei generații de polonezi în schimbul unor beneficii sociale pe termen scurt. Coborârea vârstei de pensionare, și mai ales acordarea unor beneficii sociale dubioase fără o acoperire bugetară pe termen mediu și lung vor pune probabil mari probleme pe viitor. Deocamdată, aceste politici sociale au avut drept rezultat doar neutralizarea unei părți a polonezilor cu potențial de protest.

 

Ce urmează

Astăzi vor avea loc pichetări și proteste în fața sediilor partidului Lege și Justiție din toată țara. Vor protesta organizații non-guvernamentale în frunte cu Comitetul pentru Apărare a Democrației și cele trei partide parlamentare din opoziție. În paralel, blocarea tribunei Parlamentului continuă începînd de vinerea trecută. Mâine, la ora 11.00, atunci când Senatul va trebui să dezbată și, teoretic, să voteze la a doua citire legea bugetului, iarăși, va avea loc un alt miting de protest. Vom vedea dacă puterea va dori să escaladeze situația, însă, judecând după comportamentul președintelui Duda, e posibil ca Lege și Justiție să facă un pas inapoi. Există semne că anumiți lideri mai moderați din partidul de guvernare ar fi dispuși să facă un pas înapoi, anulând regulamentul cu privire la drepturile presei în Parlament, însă nu este deloc clar ce se va întâmpla cu votul ne-legitim și probabil ne-legal al legii bugetului. Deocamdată, șeful biroului de presă al președinției a anunțat că președintele intentionează să interpeleze Tribunalul Constituțional asupra corectitudinii votului de vineri. Din declarațiile opoziției și ale societății civile reiese că cei din urmă sunt determinați să continue protestele, unele voci declarând chiar că vor protesta până vor obține demisia acutalului cabinet.