Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul Rusiei în Turcia, împușcat mortal la Ankara

karlov.jpg

Andrei Karlov a fost împuşcat în timp ce ținea un discurs la Ankara
Andrei Karlov a fost împuşcat în timp ce ținea un discurs la Ankara
Image source: 
Ambasada Rusiei în Turcia

Ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, a decedat într-un spital din Turcia, după ce a fost împuşcat la o expoziţie de artă din metropola Ankara. Autorităţile turce suspectează că atacatorul înarmat este un militant islamist, transmite Hurriyet Daily News.

ACTUALIZARE 11: Statele Unite au anunţat, marți dimineaţă, că misiunile diplomatice americane de la Ankara, Istanbul şi Adana vor fi închise astăzi. Decizia a fost luată după ce un bărbat a tras opt sau nouă focuri de armă în aer în apropierea ambasadei de la Ankara. Potrivit agenţiei pro-guvernamentale Anadolu, citată de News.ro, bărbatul a scos o puşcă cu pompă pe care o ţinea ascunsă în haină şi a tras opt focuri în aer, marţi dimineaţa. Bărbatul a fost imobilizat de paznicii de la ambasadă.

ACTUALIZARE 10: Un grup de experți ruși se va deplasa marți în Turcia pentru a ancheta împreună cu omologii turci asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, a anunțat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. „S-a ajuns la un acord potrivit căruia ancheta va fi comună. Important este să se afle cine se află în spatele acestei crime”, a declarat șeful diplomației ruse la postul de televiziune Rossia-24, citat de Agerpres. Șeful diplomației ruse și-a exprimat convingerea că la reuniunea de marți de la Moscova, cu omologii săi turc, Mevlut Cavusoglu, și iranian, Mohamad Yavad Zarif, vor fi adoptate măsuri care „vor face imposibilă fructificarea planurilor celor care au organizat și comis această crimă”.

La rândul său, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat că „răspunsul la asasinarea ambasadorului rus în Turcia va fi consolidarea luptei împotriva terorismului”.

ACTUALIZARE 9: Poliția le-a retinut pe sora și pe mama atacatorului. Ministrul de Interne a confirmat că atacatorul a făcut parte din poliția antirevoltă.

ACTUALIZARE 8: Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat luni seară că nu va permite ca asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov să ”arunce o umbră” asupra relaţiei de prietenie dintre Moscova şi Ankara. De asemenea, demnitarul turc s-a arătat întristat şi a condamnat ”atacul terorist de cea mai joasă speţă” împotriva ambasadorului rus, care a fost împucat mortal de un poliţist din Ankara, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 7: Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a purtat o discuţie telefonică luni seara cu liderul Rusiei, Vladimir Putin, despre asasinarea ambasadorului Andrei Karlov, care a fost împuşcat mortal de un poliţist turc la o galerie din Ankara, transmite Reuters. preşedintele turc i-a transmis mai multe informaţii lui Vladimir Putin despre atacul armat în urma căruia a decedat Karlov.

ACTUALIZARE 6: "Allahu Akbar! Nu uitaţi Alepul, nu uitaţi Siria! Atât timp cât localităţile noastre nu sunt în siguranţă nici voi nu veţi simţi gustul siguranţei. Daţi-vă înapoi. Pe mine mă va lua de aici doar moartea. Toţi cei vinovaţi pentru această cruzime vor da socoteală!", a strigat atacatorul în timp ce a deschis focul asupra ambasadorului, care ţinea un discurs în galeria din Ankara.

Autorităţile turce au anunţat că atacatorul a fost ucis în urma unui schimb de focuri cu forţele speciale.

ACTUALIZARE 5: Bărbatul care l-a ucis pe ambasadorul Rusiei în Turcia Andrei Karlov avea 22 de ani, absolvise o şaoclă de poliţie în urmă cu doi ani şi făcea parte din forţele antirevoltă din Ankara, scrie avazturk.com, citat de news.ro.

ACTUALIZARE 4: Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat luni seară moartea ambasadorului rus şi a susţinut că este vorba despre un act terorist în atacul armat din Ankara.

ACTUALIZARE 3: Un parlamentar rus a anunţat luni seară că discuţiile cu privire la criza siriană se vor desfăşura potrivit programului la Moscova, în ciuda asasinării ambasadorului Andrei Karlov într-o galerie din Ankara. La discuţii va participa inclusiv ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care era deja în avion spre Rusia în momentul atacului armat asupra ambasadorului Karlov, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 2: Autorul atacului soldat cu moartea ambasadorului Rusiei era agent al poliţiei din Ankara, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Reuters.

ACTUALIZARE 1: Ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, a decedat luni seara la un spital din Turcia, după ce a fost împuşcat de un atacator armat într-o galerie de artă din metropola Ankara.

Între timp, autorităţile turce au anunţat neutralizarea atacatorului, transmite Reuters.

......................................................

Karlov a fost împuşcat în timp ce ţinea un discurs la o expoziţie de artă din Ankara.

Atacul are loc cu o zi înainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discuţii cu omologii ruşi şi iranieni cu privire la criza din Siria.

Televiziunea NTV, citată de news.ro, a anunţat că alte trei persoane au fost rănite în acelaşi atac armat.

Presa turcă relatează că atacatorul ar putea să fie încă în galeria de artă.

Invitaţii au început să fugă din galeria de artă, după ce atacatorul a tras mai multe focuri de armă în aer.

Forţele speciale au fost desfăşurate în jurul galeriei de artă, iar unii martori susţin că aud în continuare focuri de armă.

2275