Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert: ”Igor Dodon vrea să diminueze dependența R. Moldova de tot ce e european sau românesc”

dodon.jpg

Socialistul prorus Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova în dauna proocidentalei Maia Sandu
Socialistul prorus Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova în dauna proocidentalei Maia Sandu
Image source: 
rfi.fr

”Declarațiile președintelui ales Igor Dodon pe marginea denunțării Acordului de Asociere RM-UE sunt mai degrabă populiste. Șeful statului nu are nici o prerogativă care i-ar permite să declanșeze procesul de denunțare a acestui Acord”, spune, într-un interviu la RFI, comentatorul politic de la Chișinău Dionis Cenușă. Aderarea R. Moldova la Uniunea Euroasiatică, denunțarea Acordului de Asociere cu UE, desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate sunt doar câteva dintre subiectele discutate, duminică, la Congresul Extraordinar al Partidului Socialiștilor din R. Moldova.

”Șeful statului moldovean nu poate să declanșeze procesul de denunțare a Acordului de Asociere cu UE, adică retragerea semnăturii de pe acest document. Totuși, anumite progrese ale socialiștilor în ceea ce privește denunțarea acordului ar putea avea loc în 2018, dacă ei reușesc să obțină o majoritate confortabilă în Parlament”, este de părere expertul Dionis Cenușă.”Este puțin probabil că socialiștii vor putea forma majoritatea de unii singuri, de aceea cred că vor avea nevoie de un partid partener. Doar în condițiile în care vor avea o putere legislativă suficientă, vom observa anumite tendințe în direcția revizuirii relațiilor cu Uniunea Europeană, inclusiv la nivel de rapoarte juridice”, susține comentatorul de la Chișinău.

Președintele ales, Igor Dodon, care până nu demult a deținut funcția de lider al PSRM, s-a pronunțat, din nou, la Congresul PSRM, împotriva unirii și a mișcărilor unioniste și a pledat pentru restabilirea relațiilor cu Rusia și readucerea Transnistriei în componența R.Moldova. Ba mai mult,într-un interviu pentru presa rusă, Dodon a cerut Rusiei să stopeze românizarea tinerilor moldoveni și a făcut trimitere la faptul că România acordă anual peste 5000 de burse tinerilor din Republica Moldova, pe când Rusia doar 200.

Comentatorul de la Chișinău susține că, în calitate de șef de stat, Igor Dodon nu poate dicta Rusiei câte burse să ofere tinerilor din R.Moldova.”Bineînțeles, el transmite mesaje, iar printre mesajele legate de burse, Igor Dodon a spus că urmează să semneze un parteneriat cu Partidul ”Edinaia Rossia”. Toate aceste legături îi vor permite președintelui ales să promoveze o anumită agendă. Iar pe această agendă este bineînțeles și intensificarea prezenței Rusiei în R.Moldova. Iar aceasta se face prezentă prin biserică, prin proiecte sociale, prin proiecte educaționale și aici vorbim și despre burse. Dacă Igor Dodon va reuși să obțină o creștere de 50 la sută, adică vreo 500 de burse, deja va fi un câștig pentru el pe care el îl va exploata în timpul campaniei electorale”.

”Eu cred că sunt abordări serioase, vorbim de obiective realizabile. A obține mai multe burse, spre exemplu, nu este foarte dificil. Dar, iarăși, Dodon nu poate dicta Rusiei ce să facă. Trebuie să convingă Rusia pe anumite dimensiuni să-și amplifice prezența în Moldova. Dodon vrea să contrabalanseze prezența României, sau influența României, care crește, inclusiv pe partea comercială, care este foarte importantă atunci când vorbim de relațiile celor două țări”, continuă Dionis Cenușă.

În opinia expertului, Dodon de fapt își dorește să diminueze dependența R.Moldova de tot ce este european, românesc, pentru ai fi mai ușor să se alinieze proiectului euroasiatic.”Nu poți face o ruptură rapidă a procesului de integrare europeană, neavând o asigurare, iar aceasta poate fi creată gradual. 2017 va fi un an care va arată tendințele spre care mergem, iar în anul 2018, socialiștii ar putea schimba agenda publică radical, adică, integrarea europeană să nu mai fie prioritate națională, cum este acum. Multe dintre proiectele europene să-și piardă valoarea pentru că voința politică este de altă natură și este orientată spre est. Vom avea o revizuire a relațiilor cu Uniunea Europeană, dar acest lucru va depinde de interesele politice, pe termen scurt și mediu ale socialiștilor, ale lui Dodon, dar și ale Rusiei”, conchide Dionis Cenușă. 

În rezoluția adoptată la congresul socialiștilor se arată că ”PSRM se declară un susținător al statalității R.Moldova și cere interzicerea ideologiei unionismului și a organizațiilor care se pronunță pentru lichidarea statalității moldovenești. PSRM susține reintroducerea în curricula școlară a disciplinei Istoria Moldovei. PSRM sprijină ferm cursul spre neutralitatea Moldovei”, se arată în rezoluția socialiștilor.

 
Comentatorul politic de la Chișinău Dionis Cenușă