Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce ar tăia România finanțarea pentru R. Moldova

roman_2.jpg

Roman Chircă
Sursa imaginii: 
Roman Chircă, arhiva personală

Patru ONG-uri cer stoparea finanțării R. Moldova dacă Parlamentul de la Chișinău adoptă amnistia fiscală. Grupul pentru Dialog Social, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene și Freedom House solicită președintelui, premierului și președintelui PSD, ca partid cu majoritate parlamentară după alegeri, precum şi opoziţiei, să pregătească măsuri adecvate, inclusiv suspendarea finanțării prin împrumutul de sprijin bugetar (și alte formule de asistență financiară), dacă Parlamentul de la Chișinău adoptă așa-numita lege pentru ”liberalizarea capitalului și stimularea fiscală”.

Semantarii scrisorii spun că legea respectivă ascunde sub un nume aparent european (”liberalizarea capitalului”) prevederi prin care:

- se pot spăla banii negri obținuți din tranzacții obscure sau prin offshore-uri (prin liberalizarea capitalului de către persoane fizice, cu interdicția investigării provenienței capitalului),

  - se iartă funcționarii publici care nu și-au declarat până acum averea, oferindu-le posibilitatea de a declara orice capital cu plata a doar 2% din valoarea acestuia ,

  - se acordă amnistie fiscală pentru penalitățile acumulate de persoanele fizice și juridice care practică activitate de întreprinzător la plata taxelor și impozitelor, cu condiția achitării datoriilor .

"Proiectul de lege a fost adoptat în mare viteză de Parlament în primă lectură, la doar două săptămâni de la înregistrare, după un simulacru de dezbateri cu societatea civilă și instituțiile publice care a durat două ore, fără avizul Guvernului și al expertizei anticorupție. Această lege reprezintă o puternică lovitură dată eforturilor anticorupție susţinute de partenerii Republicii Moldova, principala condiție pentru sprijinul bugetar internațional", se spune în textul petiţiei celor patru ONG-uri.

Întrebat cum apreciază interpretările date de ONG-urile românești acestei legi, expertul Roman Chircă, de la Chișinău, spune “impresia mea este că nu s-a citit această lege sau nu se înțelege contextul în care se propune liberalizarea, care pe de altă parte, este una stângace. Dar este o tentativă și o mișcare în direcția corectă. Se omite faptul că activele pentru care există dosare penale sau sunt în atenția organelor de urmărire penală nu vor fi liberalizate”  spune Roman Chircă.

Expertul moldovean admite că sistarea sprijinului financiar direct ar avea un impact negativ. “Ar însemna o neexecutare a bugetului de stat cu 70 de milioane de dolari, o sumă semnificativă pentru bugetul R. Moldova. Prima tranșă a împrumutului a fost oferită în urmă cu câteva luni imediat după semnarea acordului tehnic cu FMI”.

Care va fi relația România – R. Moldova cu Igor Dodon președinte și Zinaida Greceanîi lider al socialiștilor? Normală, crede analistul Roman Chircă de la Chișinău, dar cu o puternică retorică pro-rusă. “R.Moldova este republică parlamentară. Opțiunea pro-europeană este una oficială până la alegerile parlamentare din 2018. În paralel va fi un președinte care se anunță că va avea o retorică pro-rusă pentru denunțarea Acordului de Asociere cu UE și va fi o retorică anti-românească acidă. Vom avea o duplicitate de mesaje, una pro-europeană venită din Guvern și Parlament, care dețin puterea efectivă, și alta de retorică pro-rusă. Președintele moldovean nu are puterea să denunțe Acordul de Asociere cu UE, dar orice interacțiune a sa cu Guvernul sau Parlamentul de la Chișinău va avea o retorică anti-românească”.

Între timp, cel mai important proiect economic comun rămâne gazoductul Iași-Ungheni. “Acesta a pus bazele pentru diversificarea și sporirea securității energetic a R. Moldova. Luni, 19 decembrie, a fost semnat acordul cu Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare care va finanța tronsonul Ungheni – Chișinău, astfel că începând cu anul 2019 R. Moldova va putea să își diversifice sursele de import de gaze de pe piața europeană prin rețeaua din România” explică expertul economic Roman Chircă.

 

 
Ascultă: Expertul Roman Chircă