Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bernd Fabritius la RFI: Atentatul de la Berlin, un atac la adresa societăţii civile moderne

Atentatul de la târgul de Crăciun din Berlin riscă să fie instrumentalizat politic. O spune la RFI parlamentarul german de origine română, Bernd Fabritius, membru al Bundestagului din partea Uniunii Creştin Sociale, formaţiune aliată cu Uniunea Creştin Democrată a cancelarei Angela Merkel.

Bernd Fabritius se teme că tendinţele populiste se vor accentua: "Mi-e teamă că unii actori politici vor utiliza şi această tragedie pentru a polariza şi pentru a săpa crăpături în societate (...). Mi-e teamă că o să se întâmple o polarizare. Sunt convins că numărul celor care se gândesc pur şi simplu într-un stil omenesc vor vedea că asemenea fapte sunt comise de indivizi şi nu de grupuri de persoane sau chiar de părţi ale unei societăţi. Totuşi, mi-e teamă că tendinţele populiste o să se accentueze prin asemenea întâmplări şi este răspunderea politicului responsabil să reacţioneze cât mai adecvat, cât mai pragmatic şi cât mai umanitar".

Bernd Fabritius afirmă că "acest atentat de la târgul de Crăciun din Berlin este un atac la adresa societăţii moderne civile".

"Noi dorim să trăim într-o societate liberă. Nu cred că răspunsul adecvat este să renunţăm la libertatea noastră. Eu nu vreau să existe în Germania în ajunul sărbătorilor numai târguri de Crăciun care arată mai mult a zonă de război, plină cu armată şi cu poliţişti, cu stâlpi de beton care ne protejează. Eu nu doresc să ajungem în această situaţie", mai spune parlamentarul german.

 
Bernd Fabritius, despre atentatul de la târgul de Crăciun din Berlin