Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scoția vrea să rămână în piața unică europeană, chiar separat de UK

sturgeon.jpg

Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon consideră că Scoția poate rămâne în piața unică europeană, separat de Regatul Unit
Sursa imaginii: 
Reuters

Șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, a declarat că Scoția poate rămâne în piața unică europeană, chiar dacă restul Regatului Unit nu va face același lucru după ieșirea țării din Uniunea Europeană - Brexit. Sturgeon a prezentat în parlamentul de la Edinburgh planul relațiilor cu UE post-Brexit.

În prezentarea documentului, Sturgeon a spus că Brexit nu este o problemă creată de Scoția și a făcut apel la flexibilitate în perioada până la ieșirea Marii Britanii din UE, care să țină cont de interesele părților componente a Regatului Unit.

Șefa executivului scoțian a spus că votul din referendumul din 23 iunie a fost unul de ieșire din UE, dar nu neapărat de ieșire din piața unică europeană, iar acest lucru ar justifica în mod democratic rămânerea Regatului Unit în această piață unică.

"Accept că există un mandat în Anglia și Țara Galilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Cu toate acestea, eu nu accept că există un mandat de a scoate toate părțile componente ale Regatul Unit în afara pieței unice", a spus Sturgeon.  

Acum șase luni Scoția a votat cu 62% - 38% în favoarea rămânerii în UE, în timp ce votul pe ansamblul Regatului Unit a fost de 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE.

Lidera de la Edinburgh a spus că acum că Regatul Unit pare să se îndrepte și către ieșirea din piața unică europeană și în acest caz Sturgeon a avansat un plan menit să păstreze Scoția în acest spațiu comun european.

Sturgeon a cerut transferul de puteri suplimentare de la Londra către Edinburgh, printre acestea imigrația, dar și dreptul muncii și protecția socială.

Referendum de independență

Șefa executivului scoțian, care este și lideră a Partidului Naționalist Scoțian (SNP - separatist), a declarat că un al doilea referendum pentru independența Scoției rămâne o alternativă în cazul unui Brexit dur, care în opinia ei ar pune în primejdie 80000 de locuri de muncă în provincie.

Theresa May și Nicola Sturgeon

Theresa May și Nicola Sturgeon s-au întâlnit deja pe parcursul acestui an

Electoratul scoțian a respins deja independența cu 55% - 45% în referendumul din 18 septembrie 2014, dar ieșirea Marii Britanii din UE a dat un nou impuls curentului separatist.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a salutat planul prezentat de Sturgeon și a spus că acesta va fi examinat cu atenție.

Dar el a adăugat că premierul May dorește un Brexit pentru întreg Regatul Unit și consideră că nu ar trebui să aibă loc un al doilea referendum pentru independența Scoției.

Recent, ministrul britanic de finanțe, Philip Hammond, a spus în timpul unei vizite la Edinburgh că un aranjament special Brexit pentru Scoția ar fi "nerealist".

Între timp, premierul May a declarat în fața unui comitet parlamentar de la Londra că va prezenta intențiile guvernului său privind negocierile de ieșire din UE după Anul Nou.

Ea a repetat promisiunea de a declanșa ieșirea din UE prin depunerea notificării de părăsire în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona până la sfârșitul lui martie 2017.

Notificarea inițiază în mod oficial o perioadă de negocieri cu UE care durează doi ani și se încheie cu încetarea statutului de membru al Uniunii.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ