Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consultări la Cotroceni. Miza: viitorul premier

Noi ministri Cabinet Dancila juramant Cotroceni.jpg

Trei noi miniștri au depus jurământul la Cotroceni
Trei noi miniștri au depus jurământul la Cotroceni

Miercuri încep consultările la Palatul Cotroceni în vederea desemnării unui premier. Primele discuții vor avea loc cu reprezentanții PSD și ALDE. Înainte însă, va avea loc o ședință de comitet executiv al PSD, în cadrul căreia ar urma să se discute despre propunerea formațiunii pentru funcția de premier.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, spune că numele premierului pe care îl va propune împreună  cu ALDE va fi stabilit "exact înainte" de a merge la consultările de la Palatul Cotroceni.

Și totuși cine va fi el? Liderul PSD, Liviu Dragnea spune că viitorul premier va fi ”un membru PSD cu vechime”. Precizarea vine după ce numele prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu a fost  vehiculat ca prezumtivă propunere de premier din partea coaliţiei PSD-ALDE.

Șeful statului îi aștepta abia joi pe reprezentanții ALDE la Cotroceni – în final Klaus Iohannis a acceptat solicitarea lui Liviu Dragnea de a primi în același timp ambele delegații.

PSD și ALDE au semnat un protocol care prevede că cele doua formațiuni vor propune un candidat unic pentru funcția de premier, desemnat de comun acord. De asemenea PSD si ALDE se angajează să susțină prin vot în Parlament un guvern de coaliție condus de acesta, iar echipa guvernamentală să fie formată din miniștri desemnați ''proporțional''.

La consultările de la Cotroceni vor mai merge astazi și liberalii, urmați de UDMR și USR.

PNL nu va face o propunere de premier miercuri  la Cotroceni, spunea la RFI recent șeful campaniei PNL la alegerile parlamentare, Gheorghe Falcă.

Pentru joi sunt programați la consultări reprezentanții PMP și cei ai minorităților naționale.

Delegațiile partidelor vor avea cel mult cinci persoane fiecare.