Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Propunerea de premier a PSD-ALDE: Sevil Shhaideh. Reacţia partidelor

Sevil Shhaideh (fost ministru al Dezvoltării, în prezent secretar de stat) este propunerea de premier a PSD-ALDE. Anunţul a fost făcut de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

ACTUALIZARE 5: Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, critică propunerea de premier a PSD-ALDE: "Arată obsesia de control a lui Liviu Dragnea, ne duce cu gândul la practici din timpul mandatului lui Adrian Năstase sau din momente politice când Guvernul era condus prin interpuşi. Este un semnal nefavorabil pentru mediul economic (...), o mutare de familie a lui Liviu Dragnea".

Ea mai spune că "PNL va rămâne în Opoziţie. Scopul ascuns al coaliţiei PSD-ALDE este nerespectarea legii şi încetinirea luptei anticorupţie. PNL îşi exprimă îngrijorarea cu privire la discursul antioccidental al unor membri ai coaliţiei PSD-ALDE".

 

ACTUALIZARE 4: Fostul premier Victor Ponta declară că propunerea Sevil Shhaideh-premier este foarte bună, fiind un semn de deschidere şi de normal, iar preşedintele Klaus Iohannis nu ar putea avea vreun motiv să o refuze: "Am o părere foarte bună despre Sevil, am lucrat cu ea foarte bine şi cât a fost secretar de stat, după cum ştiţi am propus-o ca ministru, a fost un ministru foarte bun şi îi urez succes. Chiar cred că este o femeie foarte echilibrată şi repet, cât am lucrat cu ea am lucrat foarte bine şi o respect foarte mult. Mi se pare o propunere foarte bună. O votez cu plăcere, dacă vine în Parlament".

 

ACTUALIZARE 3: Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a evitat să comenteze propunerea de prim-ministru făcută de liderul PSD, Liviu Dragnea. El spune doar că nu o cunoaşte pe Sevil Shhaideh: "Noi suntem în Opoziţie. Noi rămânem în Opozţie. N-o cunosc pe doamna".

 

ACTUALIZARE 2: USR nu va vota propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcţia de premier, "care este una proastă şi ineficientă", declară deputatul USR Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene: "O propunere dezamăgitoare. Un om de paie lăsat de Liviu Dragnea la Ministerul Dezvoltării, care a tras manete pe la Ministerul Dezvoltării, inclusiv anul ăsta şi am simţit asta în interiorul Guvernului şi care va conduce, dacă va ajunge în poziţia asta, un Guvern disfuncţional, pentru că nu putem avea două structuri de putere, un Guvern şi un partid care monitorizează acest Guvern. Deci, practic, Liviu Dragnea îşi lasă un om de paie, pentru a putea să-şi pregătească terenul să vină el prim-ministru".

De partea sa, preşedintele USR, Nicuşor Dan, declară că Liviu Dragnea "sfidează cetăţenii" cu o propunere de prim-ministru inacceptabilă: "Liviu Dragnea şi PSD sfidează cetăţenii cu o propunere de prim-ministru inacceptabilă. Liviu Dragnea a anunţat o persoană fără anvergura necesară pentru prim-ministru. Singurul criteriu pe care l-a folosit a fost acela al unei persoane loiale care să nu rişte să ia partidul pentru perioada în care va fi prim-ministru, ceea ce este inacceptabil".

 

ACTUALIZARE 1: Propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier este interesantă, declară preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: "Este o propunere interesantă (...). Din acest punct de vedere este OK, pentru că nu are un background doamna Sevil care pe noi să ne pună pe gânduri. Deci acolo era o problemă, în sensul că dacă va veni cineva cu un background politic mai puţin confortabil pentru noi. Dar în cazul ei nu este vorba despre aşa ceva".

 

Sevil Shaidehh (fost ministru al Dezvoltării) este propunerea făcută miercuri de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.

Liviu Dragnea spune că dacă va fi desemnată, Sevil Shaidehh va fi premierul României, iar el va fi ”responsabilul politic”. ”Responsabilitatea politică este în primul rând la mine şi nu am de gând să o las”, precizează liderul PSD.

El spune că "deocamdată" nu poate solicita această funcţie pentru el. "O condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine deocamdată", afirmă Liviu Dragnea.

"Eu nu voi mai veni cu o altă propunere. Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte", spune el.

Preşedintele PSD precizează că a trebuit să ţină cont de dorinţa de a face o propunere care să îi dea garanţia că îndeplineşte câteva condiţii: că e un om care munceşte, ştie, are determinare, să aibă încredere totală în persoana respectivă şi să îi dea posibilitatea ca el să îşi asume în continuare răspunderea pe acţiunile guvernamentale.

 

Cine este Sevil Shhaideh?

 

Potenţialul premier Sevil Shhaideh şi-a început cariera profesională în judeţul Constanţa, fiind timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa. Din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost secretar de stat în acel minister.

Sevil Shhaideh are 51 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii. În 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa.

Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din C.J. Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană.

Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Liviu Dragnea a afirmat însă că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş şi că la căsătoria acesteia i-a fost ”martor”, alături de alte persoane.