Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marian Oprişan: "Propunerea de premier mi se pare foarte bună în acest moment". Ce se va întâmpla cu legea 90/2001?

Condamnarea pe care a primit-o Liviu Dragnea este profund nedreaptă, declară la RFI preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, care spune despre legea 90/2001 că "probabil, mai devreme sau mai târziu, va trebui să punem lucrurile în ordine din acest punct de vedere".

Cum comentează Marian Oprişan propunerea de premier PSD-ALDE, Sevil Shhaideh: "Am avut încredere întotdeauna în capacitatea Partidului Social Democrat de a-şi propune cei mai buni oameni din acest punct de vedere. Propunerea mi se pare foarte bună în acest moment, mai ales ţinând cont de capacitatea ei şi de experienţa în administraţie a doamnei Sevil Shhaideh".

Cum le răspunde celor care spun că Sevil Shhaideh va fi controlată din umbră de Liviu Dragnea: "Cred că sunt duşmani politici, aş putea spune rău-voitori, care chiar nu doresc binele naţiunii noastre din acest punct de vedere. Este normal ca orice partid care primeşte încrederea cetăţenilor, aşa cum a primit PSD încrederea românilor, cu un program care trebuie să aibă ca finalitate o viaţă mai bună pentru români, să controleze Guvernul pe care-l numeşte, din acest punct de vedere".

Ce va face PSD, dacă preşedintele Klaus Iohannis refuză această propunere de premier: "Nu cred că domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, care este după părerea mea un preşedinte responsabil poate să refuze propunerea PSD".

Ce ar trebui să se întâmple cu legea care interzice unei persoane condamnate definitiv să facă parte din Guvern: "Eu nu-mi pun problema ce ar trebui să se întâmple cu această lege. Eu îmi pun problema ce ar trebui să se întâmple cu toate legile din România, care au prevederi neconstituţionale. Dacă sunt neconstituţionale şi Curtea Constituţională va consfinţi acest lucru, toate legile care au componente neconstituţionale trebuie modificate de către Parlament. Atâta timp cât îţi interzice un drept consfinţit prin Constituţia României, evident că este neconstituţională. Condamnarea pe care a primit-o Liviu Dragnea, cu suspendare, pentru că a îndemnat cetăţenii României să meargă la vot este profund nedreaptă. Şi atunci, probabil că mai devreme sau mai târziu, cred că va trebui să punem lucrurile în ordine din acest punct de vedere".

Va rămâne Sevil Shhaideh patru ani în funcţia de premier sau va avea un mandat scurt, până când Parlamentul modifică legea, iar Liviu Dragnea va putea fi numit prim-ministru? "Eu cred cu tărie că Guvernul propus de PSD trebuie să muncească foarte mult şi foarte profesionist în slujba românilor, în aşa fel încât să aplicăm programul de guvernare, iar dacă sigur, un ministru sau orice prim-ministru nu este eficient, sigur că trebuie înlocuit, dar nu cred că va fi cazul", susţine Marian Oprişan.