Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dragnea și Tăriceanu, aleși șefi la Cameră și Senat

dragnea_-_tariceanu.jpg

Liviu Dragnea și CP Tăriceanu vor conduce Camera Deputaților și Senatul
Liviu Dragnea și CP Tăriceanu vor conduce Camera Deputaților și Senatul

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost ales, miercuri, în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în timp ce co-preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a fost reales la şefia Senatului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost ales, miercuri, preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu o largă majoritate de voturi: 216 ”pentru” şi 101 voturi ”împotrivă”. În discursul său de după alegere, Liviu Dragnea  a vorbit despre cooperarea din Parlament și despre șansa partidelor, inclusiv din Opoziție, de a-și exprima și promova punctele de vedere. Miza, spune Liviu Dragnea, sunt proiectele mari, în interesul României și refacerea reputației Parlamentului.

Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor a afirmat că va iniţia un proces parlamentar prin care - împreună cu instituţiile abilitate ale statului şi în primul rând cu Guvernul - Parlamentul să facă ordine în legislaţie şi să clarifice raporturile dintre instituţii.

''Această ordine este una dintre condiţiile fundamentale pentru aplicarea legii în România. Ține de noi să restabilim puterea instituţională a Parlamentului. (…) Activitatea de control a instituţiilor pe care Parlamentul este abilitat să o exercite nu trebuie să mai fie mimată. De asemenea, vreau să transmit un mesaj foarte puternic: Parlamentul este locul unde se naşte legea, dar şi locul unde se stopează abuzul în aplicarea ei. Anul 2017 şi anii care urmează nu sunt uşori. Toţi ne-am angajat în această campanie electorală să producem creştere economică susţinută şi să aducem bunăstare românilor. Este datoria noastră, a parlamentarilor români să facem legi bune şi clare, să îi ajutăm pe români să creadă în România'', a fost mesajul lui Dragnea.

Ascultă:Co-preşedintele ALDE şi actualul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost revalidat în funcție, cu 87 de voturi pentru și 40 împotrivă. De altfel, el a fost singura propunere pentru şefia Senatului: PNL, USR şi PMP au refuzat să facă vreo nominalizare, iar UDMR a anunţat că îl va susţine pe Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a invocat nevoia de eficiență și de simplificare a cadrului legislativ. ”Schimbarea legilor este atributul Parlamentului și nu al Guvernului”, a transmis președintele Senatului. Călin Popescu Tăriceanu susține că Legislativul nu poate fi pasiv în fața unor presupuse excese și că trebuie să controleze instituțiile de forță ale statului. Discursul său a gravitat în jurul ideii de control și echilibru reciproc al puterilor în stat.

Președintele Senatului a declarat că Parlamentul trebuie să îşi asume rolul de principal legiuitor și de simplificare a cadrului legislativ.

''Parlamentul nu este o multinaţională şi nu funcţionează în logica unei multinaţionale. Parlamentarii nu au şefi şi nu au mandat imperativ. Parlamentarii răspund doar în faţa românilor. Trebuie ieşit din acea logică a cantităţii, o logică regretabilă, conform căreia parlamentarul este eficient doar dacă propune şi votează cât mai multe legi. Din contră, problema este că avem prea multe legi neclare. Trebuie să realizăm un proces de simplificare a cadrului legislativ'', a subliniat președintele Senatului.

Ascultă: