Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Monica Macovei la RFI: Poate că PSD va avea înţelepciunea să propună altă persoană ca premier

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

PSD ar trebui să propună altă persoană pentru funcţia de prim-ministru, dacă preşedintele Klaus Iohannis a amânat desemnarea premierului. Iată ce declară într-un interviu la RFI europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei.

Monica Macovei spune că "dacă tot a amânat (preşedintele Klaus Iohannis-n.r.) desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru, atunci poate că PSD va avea înţelepciunea să propună altă persoană, necontrolată de condamnatul Dragnea, necontrolată de Nicuşor Constantinescu (...). Poate că totuşi vin cu altă propunere, dacă au această pauză de reflecţie, pentru că este evident că doamna Shhaideh este doar un om pe care Dragnea îl va controla total şi va avea un rol decorativ şi limitat".

Fostul ministru al Justiţiei precizează că legea 90/2001, care nu-i permite liderului PSD, Liviu Dragnea, să fie premier, fiind condamnat definitiv în instanţă este constituţională: "Aud tot felul de lucruri neadevărate în spaţiul public. Această lege se referă la cei care sunt numiţi. În Guvern eşti numit ca ministru sau ca prim-ministru. Deci nu se referă la cei aleşi, nu are nici o legătură cu Constituţia (...). Ar fi ca şi cum ne-ar da o palmă tuturor (o eventuală modificare a legii 90/2001-n.r.). Nu poţi să modifici legea pentru o anumită persoană, ca să scape Dragnea şi să poată fi Dragnea prim-ministru".

Monica Macovei consideră pe de altă parte că viitorul ministru al Justiţiei trebuie să fie o persoană "foarte puternică şi curajoasă": "Profilul să fie opus celui al lui Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae, Florin Iordache, vorbesc de nume care s-au vehiculat în presă, pentru că aceştia au fost în ultimii ani în fruntea armatei de politicieni care au atacat constant justiţia şi anticorupţia, au încercat să schimbe legile în favoarea lor, bineînţeles. Ce profil trebuie să aibă? Trebuie să fie o persoană onestă, foarte puternică".