
Politică
Sebastian Ghiță ar putea fi arestat. Cum i-a păcălit pe polițiștii care îl filau?
ghita_1.jpg

Dispariția misterioasă a lui Sebastian Ghiță pare ruptă din filmele cu polițiști. Oamenii legii, carecare îl supravegheau pe fostul deputat la solicitatea anchetatorilor, i-ar fi pierdut urma luni seară, în timp ce îl filau pe DN 1, iar deputatul conducea cu viteză foarte mare, de peste 180 de km/h. Echipajul nu ar fi reuşit să îl urmărească pe Ghiţă, care mergea spre casă după un eveniment al SRI.
Când au ajuns la locuinţa din Ploieşti, situată în cartierul Albert, în nordul Ploieştiului, ofiţerii de la filaj au constatat că maşina fostului parlamentar era în dreptul locuinţei, dar Sebi Ghiță nu a mai putut fi localizat din acel moment.
Ghiță a dispărut după ce a participat la o recepție a SRI
Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a confirmat pentru news.ro că liderul PRU a fost prezent la evenimentul organizat de SRI luni seară, fostul deputat Cezar Preda descriind prezența lui Ghiță drept ”volubilă și colegială”.
"A fost o reuniune publică, protocolară, pot confima, conducerea SRI s-a întâlnit cu membrii şi foştii membri ai Comisiei parlamentare pentru SRI. Unii dintre ei nici nu vor mai fi parlamentari", a spus Marincea. El a precizat că întâlnirea a avut loc la finalul mandatului fostului Legislativ, într-unul din sediile SRI.
La întâlnire au participat şeful SRI, Eduard Hellvig, precum şi adjunctul său, Florian Coldea, şi alţi membri ai conducerii instituţiei. Contactat de News.ro, fostul deputat Daniel Savu a confirmat şi el prezenţa lui Sebastian Ghiţă la întâlnire.
Ministrul de Interne cere anchetă în Poliție
În aceste condiții, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, i-a solicitat de urgenţă, şefului Poliţiei să efectueze o anchetă internă cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii care i-au pierdut urma lui Sebastian Ghiţă. IGPR anunță că ”vor fi dispuse măsuri în consecinţă”.
Poliţiştii mai menţionează că, până în prezent, nu a fost emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui Sebastian Ghiţă şi nu există date care să confirme ieşirea lui din ţară.
Ghiţă a încălcat termenii controlului judiciar și ar putea fi arestat
Poliţia Prahova a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că fostul parlamentar Sebastian Ghiţă a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune. De asemenea, poliţiştii au informat DNA Ploieşti că Sebastian Ghiţă nu a fost găsit după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere în dosarul în care fusese citat miercuri.
Conform controlului judiciar dispus în cazul lui Sebastian Ghiţă în unul din dosare în care este judecat, acesta are obligaţia de a se prezenta la instanţă sau în faţa procurorilor ori de câte ori este citat, indiferent dacă este vorba despre dosarul în care măsura preventivă a fost dispusă măsura sau într-o altă cauză.
În condiţiile în care Ghiţă nu s-a prezentat miercuri la DNA unde fusese citat, IPJ Prahova a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa care a dispus măsura controlului judiciar în cazul fostului deputat, despre încălcarea termenilor acesteia.
Potrivit codului de procedură penală, dacă persoana care se află sub control judiciar încalcă una prevederile măsurii preventive instanţa care a emis dispoziţia poate, la cererea procurorilor sau din oficiu, să dispună înlocuirea acesteia cu arestul la domiciliu sau cu arestarea preventivă.
Sebastian Ghiță, vizat de DNA în patru dosare
Sebastian Ghiță este vizat de mai multe dosare penale, iar asupra fostului deputat planează acuzații grave, printre care dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani și fraudă cu fonduri europene.
Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas se află pe rolul instanţei supreme. În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În 22 noiembrie, instanţa a decis ca Sebastian Ghiţă să rămână sub control judiciar pe cauţiune şi cu interdicţia de a părăsi ţara.
În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.
De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.
Sebastian Ghiţă a mai fost cercetat în dosarul ”Tracia - Asesoft”. La începutul lunii martie, judecarea dosarului ”Tracia - Asesoft” în care Sebastian Ghiţă şi alte opt persoane au fost acuzaţi de înşelăciune în legătură cu tranzacţii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a încetat urmare a prescripţiei.
Totodată, la sfârşitul lunii septembrie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În 20 decembrie, Parchetul instanţei supreme a decis clasarea acestui dosar.
Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate după ce mandatul său de deputat a încetat în luna decembrie, după alegerile parlamentare.
Ghiţă a fost deputat între 2012 şi 2016. În acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament.