Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon, învestit astăzi în funcția de președinte al R.Moldova

dodon-1.jpg

Igor Dodon
Image source: 
Facebook/Igor Dodon

La Chișinău, prorusul Igor Dodon va fi învestit, vineri, în funcția de președinte al R.Moldova. Ceremonia solemnă va începe la ora 13.00, la Palatul Republicii. Socialistul a câștigat alegerile prezidențiale din R.Moldova, cu peste 52 la sută din sufragii, în timp ce contracandidata Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, a obținut aproape 48 la sută, la alegerile din 13 noiembrie.

La Palatul Republicii, pentru început, va avea loc o ședință comună a Parlamentului și a Curții Constituționale, care va fi deschisă de speakerul Legislativului, Andrian Candu. Ulterior, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase va citi hotărârea magistraților privind validarea alegerilor prezidențiale și Igor Dodon va depunejurământul de președinte nou ales. De asemenea, președintele Curții Constituționale îi va înmâna socialistului eșarfa prezidențială, ce reprezintă o panglică tricoloră, după care Dodon va ține discursul în calitate de șef de stat. După încheierea ceremoniei solemne, împreună cu alți oficiali, Igor Dodon va depune coroane de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Ulterior, la Reședința de Stat, ”va fi transmisă puterea noului președinte de către președintele în exercițiu”. Tot astăzi, va avea loc recepția oficială, oferită de noul șef de stat.

Potrivit fruntașului socialist, Ion Ceban la ceremonia de învestiture vor participa mai multe delegații străine din ţările CSI şi UE, vicepremieri, deputaţi şi spekeari ai mai multor Parlamente. Printre oaspeţi vor fi şi vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi, și cel al Ungariei, Zsolt Semjen, scrie politicianul pe pagina sa de Facebook.

Mitinguri pentru susținerea și împotriva lui Dodon

Partidul Socialiștilor, condus din 2011 și până nu demult de Igor Dodon, va desfășura un miting, în fața Palatului Republiciii. Igor Dodon urmează să țină un discurs în fața mulțimii, înaintea ceremoniei de învestire. În preajma monumentului lui Ștefan cel Mare se va desfășura, însă, o altă acțiune. Membrii Organizației ”Tinerii Moldovei” au îndemnat cetățenii să participe la protestul cu genericul ”Dodon nu este președintele meu”, menționând că ”Ștefan cel Mare nu acceptă flori de la Dodon”. Manifestația este anunțată pentru ora 12.30.

Amintim că, Igor Dodon declara că după ce va fi învestit în funcția de președinte, va începe procesul de retragere a cetățeniei R.Moldova, acordată fostului președinte al României. Pe de altă parte, Traian Băsescu susține că dacă Dodon va face acest lucru, îl va acționa în judecată. În timpul campaniei electorale, socialistul declara că susține statalitatea R.Moldova, iar Băsescu va pierde cetățenia pe care nu o merită.

Dodon anunțase, de asemenea că după învestirea oficială în funcție, îl va demite pe ministrul apărării, Anatol Șalaru, care pledează pentru apropierea de NATO și România.

Rezultatele alegerilor președintelui R.Moldova au fost validate de Curtea Constituțională la 13 decembrie, exact la o lună de la scrutinul prezidențial. Totodată, magistrații Curții au respins contestația liderului PAS, Maia Sandu prin care solicita anularea scrutinului din 13 noiembrie. 

Nicolae Timofti a lansat un apel, în ultima zi de mandat

Nicolae Timofti a lansat un apel în adresa oamenilor de cultură și reprezentanților mass-media.”Anume jurnaliștilor și oamenilor de creație le revine sarcina de a „salubriza” falsurile și non-valorile – sub aspect istoric, cultural, literar, creativ. Mai mult chiar! Oricând, în cazul în care ar putea să se revină la subiectele de identitate, limbă, istorie, de puterea inteligenței va depinde cât de mic sau cât de mare poate fi răul generat de puterea politică”. ”Sper să aveți sub protecție, și de astăzi încolo, izvoarele culturii noastre, limba română, rădăcinile noastre istorice”.

”Un jurnalist scrie cu sufletul său, dar trebuie să citească cu sufletul altora. Să știți că un cuvânt, scris, spus, poate provoca o hemoragie mai mare decât cel mai ascuțit tăiș. Mi-e greu să vă spun de câte ori am simțit acest tăiș, dar, din respect pentru meseria voastră, în spiritul valorilor democratice, nu v-am arătat nici rana, nici sângele și nici măcar nu port pică nimănui. Un jurnalist nu scrie pentru azi, pentru mâine. Un ziarist face istorie, dar ce istorie poți face din linșaj mediatic, din minciună si manipulare?! Toți avem nevoie de onestitate și corectitudine. Iar dacă presa se încadrează în acești parametri ai moralității, o societate are doar de câștigat”, se arată în apelul, lansat de Timofti.
 
La 16 martie 2012, după o criză de aproape trei ani, Nicolae Timofti devenea președintele R.Moldova. Timofti a fost votat de partidele din Alianța pentru Integrare Europeană, dar și de Igor Dodon.