Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Moldova: Igor Dodon, oficial, noul președinte al țării

Socialistul Igor Dodon a fost învestit, vineri, în funcția de președinte al R.Moldova. După ce a depus jurământul constituțional, Igor Dodon împreună cu premierul Pavel Filip și speakerul Parlamentului, Andrian Candu, au depus coroane de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare. Ulterior, Igor Dodon a mers la Reședința de Stat unde fostul președinte Nicolae Timofti i-a transmis puterea noului președinte, Igor Dodon. Între timp, membrii Organizației ”Tinerii Moldovei” au desfășurat un protest, în centrul orașului, cu genericul ”Dodon nu este președintele meu” și au scandat ”Jos Dodon”. ”Refuz, rezist, sunt anti-socialist”.

În primul său discurs prezidențial, ținut la ceremonia de învestire, Igor Dodon a promis că va fi președintele tuturor.”La 13 noiembrie 2016 cetățenii Moldovei ne-au transmis prin votul lor un mesaj clar, hotărât și irevocabil – poporul este suveranul acestei țări, iar instituțiile statului, începând cu parlamentul și guvernul, trebuie să fie în slujba cetățenilor. Vă rog și vă avertizez - tratați foarte serios acest mesaj al poporului. Nu uitați cine este suveranul adevărat al țării și cui ați jurat credință. În eventualitatea ignorării de către clasa politică a voinței poporului de a scoate instituțiile statului de sub influența grupurilor de interese, voi acționa în numele poporului, voi lupta alături de popor, voi readuce statul în slujba cetățeanului”.

Proaspătul președinte a avut un mesaj și pentru moldovenii din diaspora.”Vreau să mă adresez astăzi, în mod special, sutelor de mii de moldoveni, care sunt nevoiți să-și dobândească bucățica de pâine departe de casa natală. Nu sunt în stare să descriu suferința dumneavoastră acolo departe de vatra natală, de familiile dumneavoastră, de copiii dragi. Dureros și nedrept, este că statul, bugetul căruia se completează în mare măsură din sudoarea voastră vărsată pe meleaguri străine, n-a fost în stare, să asigure multor din voi măcar elementarul - dreptul la vot. Este o rușine, este inadmisibil. Soluționarea problemelor cetățenilor noștri aflați departe de casă va fi prioritară pentru mine, iar în cadrul Președinției va activa un Consilier dedicat problemelor diasporei”.

Ascultă:Igor Dodon a vorbit și despre statalitatea R.Moldova.”Statalitatea moldovenească are o istorie de secole. De-a lungul istoriei au existat multiple atentate la suveranitatea poporului nostru, dar am păstrat memoria conviețuirii într-un propriu stat, independent, moldovenesc. Această memorie colectivă ne-a permis să punem bazele Republicii Moldova, care astăzi este întruchiparea statalității și a poporului moldovenesc. Sunt sigur, că putem face multe, și în primul rând, să fim patrioți ai țării. Suveranitatea, neutralitatea și integritatea teritorială vor fi în permanență pe ordinea de zi a șefului statului”, a declarat Dodon.

Totodată, noul președinte afirmă că Republica Moldova va promova o politică externă bazată pe parteneriat și prietenie cu toate statele lumii.” Vom intensifica relațiile cu statele vecine România și Ucraina.Vom dezvolta colaborarea multidimensională cu UE, recent am acceptat cu plăcere invitația de a efectua o vizită în calitate de șef al statului la Bruxelles și sper ca aceasta să aibă loc în primele luni ale anului 2017. Și în continuare colaborarea noastră cu SUA și Republica Populară Chineză va constitui o prioritate pentru noi. Vom întinde poduri atât spre Est, cât și spre Vest”, promite socialistul Igor Dodon.

Deputații liberali, comuniști, liberal-democrați, dar și cei din grupul Leancă, au boicotat ceremonia solemnă de învestire a socialistului Igor Dodon. Cei de la PSRM și PD au fost prezenți.

Analistul politic, Nicolae Negru a subliniat, în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune că ”Igor Dodon trebuie să accepte rolul de președinte democrat, nu ideolog, nu de tătuc din perioada comunistă. Dacă nu va respecta cu strictețe buchea legii, am putea regreta plecarea lui Nicolae Timofti”. Negru nu exclude inițierea procesului de impeachment al președintelui Dodon.

Noul președinte are stabilite astăzi mai multe întrevederi cu oficiali. Igor Dodon se întâlnește cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, vice-prim-ministrul belarus, Mihail Rusîi. De asemenea, șeful statului va avea o  întrevedere cu o delegație franceză, condusă de Eduard Ferrand, vicepreşedintele Grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţii, Şeful Delegaţiei Frontului Naţional în Parlamentul European.

Amintim că, Igor Dodon declara recent că după ce va fi învestit în funcția de președinte, va începe procesul de retragere a cetățeniei R.Moldova, acordată fostului președinte al României. În timpul campaniei electorale, socialistul declara că susține statalitatea R.Moldova, iar Băsescu va pierde cetățenia pe care nu o merită. Pe de altă parte, Traian Băsescu susține că dacă Dodon va face acest lucru, îl va acționa în judecată.

Dodon anunțase, de asemenea, că după învestirea oficială în funcție, îl va demite pe ministrul apărării, Anatol Șalaru, care pledează pentru apropierea de NATO și România.