Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis respinge propunerea de premier a PSD-ALDE. Analist: Suspendarea președintelui ar fi dificilă

klaus_iohannis_respinge_propunerea_premier_psd_alde.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de premier din partea coaliţiei PSD-ALDE, Sevil Shhaideh. Şeful statului nu a oferit explicaţii pentru gestul său. Politologul Andrei Ţăranu spune la RFI că "suspendarea lui Klaus Iohannis după modelul Traian Băsescu în 2012 este dificilă, mai curând putându-se ajunge la dizolvarea Parlmentului şi alegeri anticipate".

ACTUALIZARE 9: Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat marţi că preşedintele Klaus Iohannis "vrea să declanşeze o criză politică în România". Liviu Dragnea a afirmat că PSD şi ALDE vor lua o decizie până miercuri seară, după ce şeful statului a respins propunerea de premier a celor două partide, Sevil Shhaideh: "Este o avalanşă de mesaje pe care le-am primit de la oameni care se simt jigniţi şi care cer cu fermitate suspendarea preşedintelui. Nu este o decizie foarte uşoară (...). Dacă în urma acestei analize vom ajunge la concluzia că pentru ţară e bine să îl suspendăm pe preşedinte, nu o să am nici o ezitare".

 

ACTUALIZARE 8: Fostul preşedinte Ion Iliescu declară că respingerea de către Klaus Iohannis a propunerii PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să ocupe funcţia de prim-ministru prelungeşte un proces care necesita o mai mare urgenţă, fiind necesar dialogul pentru clarificarea situaţiei, potrivit Digi24.

"Se prelungeşte, din păcate, un proces care necesita mai multă urgenţă, ca să se intre în noul an cu o echipă formată. De regulă se stă de vorbă (...). E un Parlament nou, cu o structură nouă, preşedintele are şi el o vechime destul de mică, dar dialogul este necesar pentru clarificarea lucrurilor. Sper ca până la urmă să se găsească acea cale a dialogului", spune Ion Iliescu.

 

ACTUALIZARE 7: Deputatul USR Cristian Ghinea declară că era o situaţie bizară ca România să aibă "un fel de fantomă" nominalizată la şefia Guvernului, iar dacă se va ajunge la o luptă de orgolii între Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis, preşedintele ţării are o poziţie puternică, pentru că nu este "un fel de bibelou care stă la Cotroceni".

 

ACTUALIZARE 6: Vicepreşedintele PSD Mihai Chirica susţine că oricare ar fi fost propunerea PSD-ALDE pentru postul de premier, aceasta ar fi fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis. El spune că suspendarea şefului statului este "o variantă plauzibilă".

 

 

ACTUALIZARE 5: ”Cel mai probabil, această coaliție va face o nouă nominalizare care va fi greu de refuzat de președinte”, spune, la RFI, politologul Andrei Țăranu. Analistul mai afirmă că ”suspendarea lui Klaus Iohannis după modelul Traian Băsescu în 2012 este dificilă, mai curând putându-se ajunge la dizolvarea Parlmentului și alegeri anticipate”.

”Ar trebui să se ceară și un aviz consultativ al Curții Constituționale, dar Curtea Constituțională nu cred că poate să găsească în acest moment un argument pentru suspendarea președintelui”, spune Andrei Țăranu. ”Dacă în 2012 Curtea Constituțională de la acea vreme a avut câteva argumente, legate de lipsa medierii între instituțiile statului în privința președintelui Băsescu, acum eu nu văd niciun argument pentru suspendare din punct de vedere constituțional, atâta vreme cât este dreptul președintelui să numească un prim ministru, urmând ca acesta să-și facă o majoritate în Parlament... Dacă va refuza de trei ori propunerea alianței atunci ne aflăm în situația alegerilor anticipate și nu neapărat a suspendării”.

 

ACTUALIZARE 4: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, face declaraţii de presă, de la ora 16, la Palatul Parlamentului.

 

ACTUALIZARE 3: Politologul Andrei Țăranu la RFI: ”Există în acest moment un număr relativ mare de posibilități. Cea mai simplă: este probabil ca domnul Dragnea, în numele alianței PSD - ALDE, la care participă și UDMR, să facă o altă propunere, ceea ce l-ar pune pe președintele Iohannis într-o situație destul de dificilă, pentru că va fi foarte greu să mai respingă această nouă propunere. A doua posibilitate ar fi să insiste cu această propunere, generând evident o nouă tensiune. După cum știți președintele nu poate la nesfârșit să respingă și va trebui la un moment dat, cu acordul președinților celor două Camere, să declare dizolvarea Parlamentului și pregătirea pentru alegeri anticipate. Ceea ce - la nici trei săptămâni de la alegerile parlamentare, ar părea un act foarte interesant și șocant oarecum pentru politica și societatea românească”.

 

ACTUALIZARE 2: Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis şi precizează că guvernul "nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuşi, aflat la dispoziţia domnului Liviu Dragnea".

"Salutăm decizia, în interes naţional, a preşedintelui României. Este dreptul constituţional al domniei sale să respingă propunerea şi cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilităţi, mai ales într-un context internaţional extrem de complicat", scrie Raluca Turcan pe Facebook.

 

ACTUALIZARE 1: Preşedintele PMP, Traian Băsescu, scrie pe Facebook că Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie pentru desemnarea premierului: "Respingerea de către Preşedintele României a propunerii pentru funcţia de Prim Ministru nu trebuie să declanşeze o bătălie a orgoliilor. Dragnea şi Preşedintele Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie. Fac precizarea că, în noua nominalizare, ca de altfel şi în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlaţi de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea şi Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Preşedintelui".

 

Preşedintele Klaus Iohannis: "Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele, PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumetele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere".

PSD şi ALDE o propuseseră pe Sevil Shhaideh pentru postul de premier. Presa a scris că soţul ei de origine siriană ar fi un simpatizant al preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.

Anterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara că aceasta va fi singura propunere de premier pe care o va face PSD. Liderul formaţiunii a dat asigurări că originea soţului lui Shhaideh nu poate fi invocată ca un argument serios pentru respingere: "Soţul doamnei Shhaideh este un cetăţean român. Eu sunt absolut convins că instituţiile statului român, aşa cum ne verifică pe toţi de când ne-am născut şi până în zilele noastre, nu acordau cetăţenie română unui om, dacă era o problemă. Eu îl cunosc bine pe soţul doamnei Shhaideh, este un om foarte serios, foarte bine pregătit, liniştit".

La întrebările repetate ale jurnaliştilor privind posibilitatea refuzului preşedintelui, Liviu Dragnea a răspuns: "Am venit cu o singură propunere, dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte".

Liviu Dragnea a lăsat să se înţeleagă că nu este dispus să facă o altă propunere, el precizând că va sesiza Curtea Constituţională în cazul unui refuz al preşedintelui: "Voi utiliza toate mijloacele constituţionale şi legale. Şi am mai spus ceva în noaptea alegerilor: votul pe care l-am primit nu-l voi vinde, nu-l voi da cadou, nu-l voi tranzacţiona şi nici trăda".

Liderul PSD a avertizat că vor fi excluşi din partid toţi cei care ar susţine o altă propunere la postul de premier făcută de către preşedintele Klaus Iohannis.