Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Preda: Nu există nici un argument juridic pentru suspendarea preşedintelui Iohannis

cristian_preda_argument_juridic_suspendarea_presedintelui_iohannis.jpg

Europarlamentarul Cristian Preda (Sursa foto: Facebook/Cristian Preda)
Europarlamentarul Cristian Preda (Sursa foto: Facebook/Cristian Preda)

Reacţia liderilor PSD şi ALDE a fost una de panică, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de premier, Sevil Shhaideh. O spune la RFI europarlamentarul Cristian Preda (PPE).

În opinia lui Cristian Preda, nu există argumente juridice pentru o eventuală suspendare a preşedintelui: "Nu, evident că nu există nici un argument juridic. Cred că reacţia de ieri a fost una de panică. Nu mi s-a părut că domnii Dragnea şi Tăriceanu ştiu ce vor să facă. De altfel, au şi cerut păsuire o zi-două, până să decidă o cale de acţiune (...). Preşedintele a respins propunerea făcută de PSD-ALDE, s-a arătat în acelaşi timp foarte deschis spre colaborare, adică preşedintele Iohannis a spus aştept de la PSD-ALDE, care au majoritate, o nouă propunere, nu s-a poziţionat ca un războinic, nu a dorit să deschidă un conflict".

Europarlamentarul consideră că "e puţin straniu ce se întâmplă, din clipa în care numele doamnei Shhaideh a fost pronunţat. Dânsa era cvasinecunoscută. Este una dintre persoanele care au ocupat o demnitate publică foarte înaltă, a fost ministru, fără să lase urme. Toată lumea a căutat, în momentul în care Dragnea a pronunţat numele Shhaideh, a căutat date pe Google, ca să vadă cine e persoana, nu era cineva care să fi rămas în memoria publică. Identitatea Partidului Social Democrat nu a fost legată de o asemenea persoană".

Cristian Preda explică de ce crede el că preşedintele Klaus Iohannis nu a motivat respingerea propunerii de premier: "Foarte multă lume s-a întrebat de ce Iohannis nu a dat motive. Eu cred că ghicesc de ce domnul Iohannis nu a dat motive pentru respingere. Cred că la mijloc este o chestiune legată de relaţiile familiei doamnei Shhaideh nu doar cu regimul Assad, ci cu o organizaţie care se cheamă Hezbollah şi care este o problemă pentru securitatea europeană mult mai veche decât ceea ce se întâmplă în acest moment în Siria. Organizaţia Hezbollah este pe lista organizaţiilor teroriste, alcătuită de Uniunea Europeană. E o listă la care şi România a subscris (...). Din datele care au apărut public rezultă că ar exista legături între familia doamnei Shhaideh şi această organizaţie teroristă. În aceste condiţii, este absurd să propui o asemenea persoană ca şef al unui Executiv din Uniunea Europeană, este pur şi simplu contradictoriu".

 
Cristian Preda, despre eventuala suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis