
Politică
Noua propunere PSD - ALDE pentru postul de premier: Sorin Grindeanu
grindeanu.jpg

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit miercuri după-amiază după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea ca Sevil Shhaideh să fie desemnată premier.
Sorin Grindeanu nu merge acolo pentru o perioadă scurtă. El merge acolo ( n.r. la Palatul Victoria ) pentru un mandat de patru ani, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.
Președintele PSD (AUDIO) a precizat că partidul a avut mai multe variante: să declanșeze suspendarea președintelui Klaus Iohannis, să mențină propunerea inițială, Sevil Shhaideh, sau să meargă cu un nou nume.
Dragnea a arătat că social-democrații i-au propus să își asume el însuși funcția, dar a refuzat pentru că nu a vrut să forțeze o lege, deși aceasta este neconstituțională și nedreaptă.
El a subliniat că nu crede că noul Guvern se va instala în acest an.
Cine este Sorin Grindeanu?
Sorin Grindeanu este fostul viceprimar al Timişoarei.
S-a născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 - 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia înformatică.
În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna - Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul : Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt - Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.
În perioada octombrie 1998 - octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie.
Din noiembrie 2001 până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Timiş, pentru ca în următorii trei ani să dețină funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL. Din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.
La alegerile parlamentare din 2012 a fost ales deputat, activând în cadrul Comisiei pentru exercitatea controlului asupra SRI. El a demisionat din Parlament pe 29 iunie 2016 când a câştigat alegerile locale şi a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, funcţie pe care o ocupă în prezent.
În perioada decembrie 2014- noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat funcţia de ministru pentru Societatea Informaţională.
În anul 1996 s-a înscris în PDSR care ulterior a devenit PSD, ocupând mai multe funcţii. Din anul 1998, până în 2001 a fost vicepreşedinte la organizaţia de tineret a PSD Timiş, din 2002 a fost membru în Biroul Executiv judeţean al PSD Timiş şi membru în Consiliul Naţional al TSD. În anul 2003 a fost ales preşedinte executiv al PSD Timiş, iar în 2005 a fost ales preşedinte al PSD Timişoara şi primvicepreşedinte al PSD Timiş.
În anul 2015 el a fost ales preşedintele PSD Timiş, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.
Potrivit declaraţiei sale de avere, Sorin Grindeanu are împreună cu soţia sa, Mihaela, două terenuri intravilane, unul în comuna Giroc cumpărat în anul 2005 de 503 mp şi altul cumpărat în anul 2011, de 270 mp, în Timişoara. Soţia lui Grindeanu mai deţine un teren intravilan de 2,8 ha în comuna Banloc din judeţul Timiş.
Familia Grindeanu mai deţine şi o casă în comuna Giroc din juudeţul Timiş, potrivit celei mai recente declaraţii de avere postată pe site-ul Consiliului Judeţean Timiş. Locuinţa a fost construită în anul 2007.
La capitolul autoturisme, Grindeanu a trecut în declaraţia de avere un motociclu ATV pe care l-a cumpărat în 2009.
În luna martie, actualul lider al PSD Timiş a vândut un apartament cu suma de 30.000 de euro.
Sorin Grindeanu a acordat si doua împrumuturi, unul de 83.000 de lei şi altul de 20.000 de euro către o societate comercială la care soţia sa este acţionar, scrie news.ro.
El are si un credit contractat în anul 2007, scadent în anul 2035, în valoare de 44.868 euro.
La capitolul venituri, Sorin Grindeanu a trecut indemnizaţia de 7.610 lei încasată ca parlamentar, 86.228 lei salariul ca ministru şi 8 lei venituri şi dobânzi. Pe lângă veniturile soţiei, în declaraţia de avere a social- democratului apare şi o donaţie de 10.000 de euro de la tatăl său, Nicolae Grindeanu.
Ovidiu Voicu, directorul Centrului pentru Inovare Publică (AUDIO), e de părere că prin această propunere Liviu Dragnea a cedat un pic în fata propriului partid.