Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum vor fi restituite donaţiile pentru "Cuminţenia Pământului"?

cum_restituite_donatiile_cumintenia_pamantului.jpg

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu (Sursa foto: www.gov.ro)
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu (Sursa foto: www.gov.ro)

Banii donaţi pentru achiziţionarea operei de artă "Cuminţenia Pământului", inclusiv cei donaţi prin SMS, vor putea fi restituiţi integral donatorilor până la data de 31 decembrie 2017, anunţă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu. Executivul a stabilit mecanismul de restituire a donaţiilor.

Liviu Iolu precizează că hotărârea adoptată de Guvern stabileşte condiţiile, etapele şi termenele pentru procedura de restituire a donaţiilor: "Sumele colectate în lei vor fi restituite pe bază de ordin de plată din contul de disponibilităţi deschis de Ministerul Culturii la Trezoreria Statului şi/sau din conturile în lei deschise la instituţiile de credit. Sumele colectate în valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată din conturile în valută deschise de Ministerul Culturii la instituţiile de credit".

Pentru restituirea sumelor încasate din SMS-uri şi din numerele liniilor de telefonie fixă, Ministerul Culturii va încheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobilă şi cu integratorul tehnic, întrucât operatorii de telefonie mobilă au fluxuri diferite de decontare a sumelor, ceea ce presupune termene diferite de încasare efectivă a banilor şi transferul lor în conturile Ministerului Culturii.

De asemenea, în cazul sumelor de bani provenind din SMS-uri şi din numerele liniilor de telefonie fixă neîncasate până la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate către Ministerul Culturii, urmând a fi returnate către donatori direct de către operatorii de telefonie.

"Pentru donaţiile provenite prin SMS, cursul valutar la care se calculează şi se face returnarea sumei către donatorul final este cel din data rectificării pe factură/bonusarea la numărul de telefon în cazul cartelei prepaid", mai spune purtătorul de cuvânt al Guvernului.

La campania publică pentru achiziţionarea operei sculptorului Constantin Brâncuşi au participat peste 100 de mii de donatori, fiind colectată suma de 1,2 milioane de euro.