Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA expulzează 35 de diplomaţi ruşi. Moscova pregăteşte un răspuns "adecvat"

sua_expulzeaza_35_diplomati_rusi_moscova_raspuns_adecvat.jpg

Barack Obama şi Vladimir Putin (Foto: AFP/Saul Loeb Natalia Kolesnikova)
Barack Obama şi Vladimir Putin (Foto: AFP/Saul Loeb Natalia Kolesnikova)

Statele Unite au expulzat joi 35 de diplomaţi ruşi, în replică la o campanie de hărţuire desfăşurată de Rusia, vizând diplomaţi americani la Moscova, a declarat un înalt oficial american citat de Reuters. În plus, SUA au închis două baze operate de Rusia pe teritoriul american.

Nici un oficial rus nu va mai avea acces în bazele din Maryland şi New York începând de vineri la prânz.

"Aceste acţiuni au fost luate, pentru a răspunde hărţuirii ruse a diplomaţilor americani şi acţiunilor diplomaţilor care nu respectă, potrivit evaluării noastre, practica diplomatică", precizează sursa citată.

Diplomaţi americani la Moscova au raportat în iulie că au fost opriţi în trafic de Poliţia din Capitala rusă de aproximativ 60 de ori într-o lună, un lucru complet neobişnuit într-un oraş în care diplomaţii nu sunt traşi la răspundere pentru infracţiuni rutiere minore.

Între timp, preşedintele Barack Obama a emis un ordin executiv vizând şase ruşi şi cinci entităţi ruse, ca ripostă faţă de atacurile informatice susţinute de Moscova. Printre entităţile vizate se numără două agenţii de informaţii. Sancţiunile îngheaţă bunurile din SUA ale celor vizaţi, ceea ce va avea un impact limitat.

 

Replica Rusiei

 

Noile sancţiuni vizând Rusia reprezintă o nouă manifestare a politicii externe imprevizibile şi agresive a administraţiei Obama, declară purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El precizează că Vladimir Putin va lua măsuri de retaliere. Potrivit lui Peskov, "răspunsul în oglindă" va face Washingtonul "să se simtă inconfortabil", dar vor fi măsuri "adecvate".

"După cum am spus şi înainte, considerăm această decizie şi aceste sancţiuni nejustificate şi ilegale în baza legislaţiei internaţionale", afirmă oficialul rus, care speră că relaţiile dintre Rusia şi SUA se vor îmbunătăţi după învestirea în funcţie a lui Donald Trump.

Rusia a luat deja o măsură împotriva SUA, închizând Şcoala Anglo-Americană din Moscova, potrivit CNN.