Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Klaus Iohannis a desemnat premierul. Reacţiile partidelor

presedintele_klaus_iohannis_desemnat_premierul.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat vineri pe Sorin Grindeanu pentru funcţia de premier.

ACTUALIZARE 6: Premierul în funcţie, Dacian Cioloş, l-a sunat vineri pe prim-ministrul desemnat, Sorin Grindeanu. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, cei doi au avut o convorbire telefonică în cursul dimineţii, în care Dacian Cioloş l-a asigurat pe premierul desemnat de tot sprijinul pentru o tranziţie uşoară de la actualul către viitorul Cabinet.

 

ACTUALIZARE 5: Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a anunţat pe Facebook că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce vor vota împotriva învestirii Guvernului Grindeanu: "USR va vota împotriva învestirii Guvernului PSD, chiar dacă acesta este condus de Sorin Grindeanu. Respectăm votul alegătorilor, dar nu credem că PSD s-a schimbat şi vedem acest lucru în fiecare zi în Parlament. Guvernul va fi condus tot de Liviu Dragnea, dar de la sediul partidului, din Kiseleff".

 

ACTUALIZARE 4: Liderul PMP, Traian Băsescu, îl critică pe Facebook pe preşedintele Klaus Iohannis, pentru că a anunţat desemnarea premierului "printr-un simplu comunicat": "Greşit, domnule Preşedinte! Anunţarea desemnării Primului–ministru nu se poate face printr-un simplu comunicat. Dacă tot aţi decis să faceţi o desemnare, fie ea şi nepotrivită, din respect pentru români, dar şi din respect pentru relaţia instituţională, era obligatoriu să faceţi acest anunţ extrem de important pentru România într-o declaraţie făcută de dumneavoastră personal, de la Palatul Cotroceni. Că la această declaraţie ar fi fost bine să fie alături de dumneavoastră şi desemnatul este altă socoteală. Vă va fi greu să cereţi relaţii instituţionale corecte, atâta timp cât dumneavoastră nu o generaţi prin propriul comportament".

 

ACTUALIZARE 3: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, aşteaptă ca Sorin Grindeanu să vină cu programul de guvernare şi cu structura Guvernului în Parlament: "Nu am ce comenta. Era de aşteptat să fie desemnat şi a fost desemnat. Aşteptăm să vină cu programul de guvernare şi cu structura Guvernului în Parlament. Asta probabil se va întâmpla undeva la sfârşitul săptămânii viitoare" (News.ro).

 

ACTUALIZARE 2: Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, consideră că "autonomia şi buna credinţă" ale premierului desemnat se vor reflecta în echipa de miniştri pe care Sorin Grindeanu o va prezenta Parlamentului. Ea atrage atenţia că responsabilitatea PSD este să guverneze în interes public, "nu în interesul lui Liviu Dragnea".

 

ACTUALIZARE 1: Desemnarea lui Sorin Grindeanu ca premier este o decizie normală, nu însă şi modul în care a fost comunicată hotărârea preşedintelui Klaus Iohannis. Iată ce declară la RFI parlamentarul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor: "O decizie normală, aşteptată, dar modul în care a fost comunicată nu mi se pare tocmai normal. Mi se părea oportun să avem ca şi până acum atunci când au fost desemnaţi premierii, să iasă preşedintele şi să comunice acest lucru, împreună cu premierul desemnat. Mi se pare că printr-un simplu comunicat şi preşedintele plecat cred că în vacanţă deja într-un fel sau altul mă mâhneşte".

 

 

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată", a anunţat Administraţia prezidenţială într-un comunicat de presă.

Sorin Grindeanu a fost desemnat premier de preşedintele Klaus Iohannis. Social-democratul a fost a doua propunere a coaliţiei PSD-ALDE, după ce prima propunere, Sevil Shhaideh, a fost respinsă de şeful statului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi la România TV că de câteva zile face "eforturi" pentru ca oamenii "să nu iasă în stradă", în semn de protest faţă de amânarea desemnării unui premier şi a ameninţat că după 1 ianuarie nu crede că îi va mai putea opri.

 

Cine este Sorin Grindeanu?

 

Sorin Grindeanu este membru PSD din 1996 şi a ocupat mai multe funcţii în partid. El a ocupat pentru aproape un an funcţia de ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Ponta, intrând ulterior în echipa lui Liviu Dragnea.

Între 2008 şi 2016 a fost deputat, însă a demisionat după ce a devenit preşedinte al CJ Timiş. El a activat în Comisia pentru controlul activităţii SRI.

Sorin Grindeanu s-a născut în data de 5 decembrie 1973, în Caransebeş, este căsătorit şi are doi copii. El a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Sorin Grindeanu are împreună cu soţia sa, Mihaela, două terenuri intravilane, unul în comuna Giroc, cumpărat în anul 2005 de 503 mp şi altul cumpărat în anul 2011, de 270 mp, în Timişoara. Soţia lui Grindeanu mai deţine un teren intravilan de 2,8 ha în comuna Banloc din judeţul Timiş.

Familia Grindeanu mai deţine şi o casă în comuna Giroc din judeţul Timiş. Locuinţa a fost construită în anul 2007.

Sorin Grindeanu a acordat şi două împrumuturi, unul de 83 de mii de lei şi altul de 20 de mii de euro către o societate comercială la care soţia sa este acţionar.