Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande: Lupta împotriva Stat Islamic, esenţială în prevenirea atentatelor în Franţa

holl.jpg

REUTERS/Francois Mori/Pool
REUTERS/Francois Mori/Pool

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat luni dimineaţă în timpul unei vizite în Irak că susţinerea operaţiunilor militare împotriva jihadiştilor din organizaţia teroristă Stat Islamic este o măsură esenţială în încercarea de a preveni atentatele teroriste din vestul Europei.

 

Hollande este la a doua sa vizită în Irak şi rămâne cel mai important lider care a vizitat Bagdadul de la lansarea în urmă cu doi ani a coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic, scrie AFP, citat de News.ro.

De asemenea, preseşedintele va vizita împreună cu ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian şi regiunea autonomă a Kurdistanului, situată în nordul Irakului.

Franţa este a doua mare putere care contribuie militar la coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, care a executat mii de raiduri aeriene împotriva poziţiilor jihadiştilor ISIS din Siria şi Irak. De asemenea, trupele franceze livrează echipamente militare şi contribuie la antrenarea trupelor guvernamentale irakiene, care sunt implicate în acest moment în ofensiva puternică de la Mosul.

Forţele irakiene s-au prăbuşit complet în urmă cu doi ani şi jumătate, atunci când jihadiştii Statului Islamic au preluat controlul asupra metropolei Mosul, al doilea cel mai mare oraş din Irak.

Jihadiştii au capturat mai multe teritorii până la finele anului 2014 şi au forţat sute de mii de oameni să părăsească provinciile nordice, care erau controlate anterior de kurzii peshmerga.

Avioanele franceze au executat 5.700 de zboruri de recunoaştere şi aproximativ 1.000 de raiduri aeriene alături de coaliţia internaţională. De asemenea, până la 1.700 de ţinte au fost distruse de avioanele franceze în ultimii doi ani şi jumătate în operaţiunile din Irak şi Siria.