Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eliminarea impozitării pensiilor, decisă joi de deputaţi. Analist economic: O decizie politică

camera.jpg

Image source: 
RFI

Camera Deputaţilor va fi convocată în şedinţă extraordinară joi, pentru modificări esenţiale ale Codului Fiscal, ce vizează impozitarea pensiilor. Ar urma să fie eliminat impozitul de 16%, dar şi plata contribuţiilor de sănătate pentru pensiile de sub 2 mii de lei, pe baza unui  proiect iniţiat în legislatura precedentă de fosta senatoare Cristiana Anghel.

Proiectul iniţiat de fosta senatoare ALDE, susţinut la acea vreme de parlamentari din toate formaţiunile, inclusiv de liberali, a fost adoptat de Senat, în luna septembrie, odată cu apropierea  alegerilor legislative. Anterior, aceeaşi propunere (depusă iniţial  în Parlament în ianuarie) primise două respingeri din partea Comisiei de buget-finanţe.

Acum, comisia de specialitate a Camere Deputaţilor este aşteptată să dea, miercuri, un ultim aviz şi să adopte raportul, iar plenul să dea joi votul final, la solicitarea expresă a lui Liviu Dragnea.

În sesiunea extraordinară de joi ar urma aşadar să fie aprobat un proiect care va elimina impozitul de 16% pentru pensii, precum şi plata contribuţiilor de sănătate. Cele din urmă vor fi acoperite de la bugetul de stat.

Guvernul Cioloş s-a opus acestui proiect care ar provoca un impact negativ asupra bugetului de stat. Potrivit estimărilor făcute de executiv în toamnă, numai în 2017, impactul bugetar ar urma să atingă 2,2 miliarde de lei.

La acest moment, potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit de 16 procente vizează doar pensiile care depăşesc 1.050 de lei brut şi se aplică doar sumei care trece de acest prag.Dacă va fi adoptată, legea va merge la preşedintele Iohannis pentru promulgare. 

Analist economic: Decizie pur politică

Modificarea plafonului, spune la RFI economistul Sorin Dinu (cercetător la Institutul pentru Prognoză), este o decizie pur politică. Odată votată, modificarea va viza majoritatea pensiilor, iar statul va fi presat să acopere în primul rând pierderile de venituri din contribuţiile de asigurări de sănătate, explică Sorin Dinu:

Pragul, că e o mie de lei, că e două mii de lei, depinde de decizia politică a celor care conduc. 16% reduceri de impozit însemană în primul rând că or să fie mai puţini bani la buget. În ceea ce priveşte partea cu contribuţiile de asigurări de sănătate, acolo este o problemă, întrucât fiecare dintre noi suntem beneficiarii acelor servicii de asistenţă sanitară. Şi în mod normal ar trebui să le plătim. Statul va trebui să pună bani în continuare pentru acoperirea asistenţei sanitare pentru cei care nu le achite. (...) Sunt nişte măsuri care teoretic înceapă să cumpere nişte voturi sau încearcă să dea impresia unor categorii sociale că vor obţine ceva mai mulţi bani.

 

 

 

Ascultă AICI interviul integral cu economistul Sorin Dinu: