Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu nu mai e cetăţean moldovean. Fost consilier prezidenţial la Chişinău: Dodon se poziţionează ca un secretar de partid

basescu_moldova_2.jpg

Traian Băsescu
Traian Băsescu

Traian Băsescu rămâne fara cetățenia moldovenească: preşedintele Igor Dodon a semnat decretul de retragere, asa cum a promis încă dinainte de a ajunge șef al statului. În opinia sa, cetăţenia i-a fost acordată ”în mod ilegal” fostului preşedinte al României.

Traian Băsescu a îndemnat în repetate rânduri la lichidarea statalităţii Republicii Moldova prin anexare la România. (...)  În cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existenţei urmăririi penale”, susține Igor Dodon, pe pagina sa oficală de Facebook.
 
În perioada în care dosarul a fost examinat, unele avize primite de președintele de atunci, Nicolae Timofti,  au fost, într-adevăr, negative, precizează la RFI fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu. S-a considerat însă că acordarea cetățeniei este în interes național. În Republica Moldova, Traian Băsescu este văzut în continuare ca un om care a deschis drumul spre Europa, context în care decizia de retragere a cetățeniei va diviza și mai mult societatea, spune Vlad Țurcanu:“Pentru cetăţenii moldoveni, Traian Băsescu este un fost preşedinte care a făcut mult pentru ei, care le-a deschis drumul spre Europa. Modul foarte deschis în care a vorbit cu cetăţenii moldoveni i-a atras simpatia acestora. Va rămâne un om care a făcut ceva pentru ei. Se pare că Igor Dodon are o misiune pentru Republica Moldova: aceea de a destabliza situaţia. Unele dintre avizele pe care le-a primit preşedintele Nicolae Timofti au fost, într-adevăar nefavorabile. Dar preşedintele Timofti avea prerogativa exclusivă de a decide asupra unui asemenea subiect, considerând că acordarea acestei cetăţenii ar fi fost în interes naţional. Existau temeiuri suficiente, în opinia mea...mai multe decât suficiente pentru ca preşedintele Timofti să-i acorde cetăţenia domnului Traian Băsescu. ”

Traian Băsescu reacţionează dur 

"Am aflat din presă, nu m-a informat nimeni. (...) Ce părere să am alta decât că un președinte promoscovit retrage cetățenia unui cetățean al Republicii Moldova doar pentru că nu gândește ca el. Or, eu nu o să pot gândi ca un bolșevic niciodată", a afirmat Traian Băsescu, citat de Agepres.

"O să văd ce se poate face din punctul acesta de vedere, dar conform Constituției, președintele Republicii Moldova are drepturi foarte largi, din acest punct de vedere, nu știu dacă se poate face ceva în instanță. Cert este că lui Dodon îi este teamă, asta arată decizia lui, îi este teamă de Băsescu", a mai spus fostul preşedinte. 

 

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Vlad Ţurcanu: