Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu pierde cetăţenia moldovenească

Președintele moldovean, Igor Dodon a semnat, marți, decretul privind retragerea cetățeniei R.Moldova, acordată fostului președinte al României, Traian Băsescu. Anunțul a fost făcut după ședința Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, la care au fost ”examinate detaliat condițiile legale de acordare a cetățeniei lui Băsescu”.

Șeful statului, Igor Dodon susține că prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova, acordată anul trecut fostului președinte român, Traian Băsescu, ”va repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte”. ”Respectul față de Republica Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor. Și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii”, susține Igor Dodon.

Potrivit președintelui moldovean, ”Traian Băsescu a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalitatii Republicii Moldova prin anexare la România”. ”Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca şi existenţa poporului moldovenesc. Toate aceste lucruri vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existenței urmăririi penale”, afirmă Igor Dodon.

Reacţia fostului preşedinte român

Fostul lider de la Cotroceni a venit cu o reacție la decretul semnat de președintele moldovean. Anterior, Băsescu spunea însă că dacă Dodon îi retrage cetățenia RM, îl va acționa în judecată. "Deocamdata am aflat si eu de la posturile romanesti de televiziune ca presedintele bolsevic Dodon a hotarat sa-mi ridice cetatenia. O sa vad ce se poate face din punct de vedere juridic, dar pana una alta, Dodon trebuie sa aiba in creier un lucru simplu. El e pro-moscovit, vrea refacerea fostei Uniuni Sovietice, iar eu lupt pentru o Moldova pro-europeana si pro-romaneasca. Diferenta intre mine si Dodon este ca el se duce si linge ghete la Moscova, cat n-au demnitarii moscovici ghete, iar eu vreau RM sa mearga spre vest, acolo unde este locul ei. Acolo unde prosperitatea si nu umilinta este cuvantul de ordine si obiectiv. Dodon vrea o RM si cetateni supusi Moscovei ca si cum nu ar fi citit niciodata o carte de istorie ca sa stie cum moldovenii au fost trimisi in Siberia, peste tot sunt comunitati moldovenesti si cum a fost rusificata RM. RM a inceput un proces de de-sovietizare pe care Dodon cu toate masurile lui nu va putea opri acest proces, iar eu voi fi unul dintre aceea care va lupta pentru ca RM sa mearga spre Europa, spre Romania, eventual spre Unire, pentru ca acolo este locul RM. Voi vedea in ce masura gasesc un avocat la Chisinau care sa atace in instanta decretul lui Dodon", a declarat Basescu, citat de ProTv.

Potrivit art. 23 al legii nr. 1.024, "cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret prezidențial persoanei care: a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent, s-a înrolat benevol în forţe armate străine sau a săvârşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului".

Când a obţinut Băsescu cetăţenia

Cererea de obținere a cetățeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul președinte al României și soția sa, la 10 martie 2016. ”Solicitanții au făcut referire la art. 24, alin 2 din Legea cetățeniei Republicii Moldova care statuează că în interesele republicii și în cazuri exceptionale, cetățenii unor alte state pot deveni și cetățeni ai Republicii Moldova, prin decret al Președintelui Republicii Moldova”. La 3 noiembrie, când a depus jurământul pentru a obține cetățenia R.Moldova, Traian Băsescu spunea că este mândru că și și-a îndeplinit visul de a avea ”cetățenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de Vest până la Nistru şi puţin dincolo de Nistru”.

Pentru prima data ca și cetățean al R.Moldova, Traian Băsescu a fost la Chișinău, la 26 noiembrie, la o întâlnire electorală. La scrutinul parlamentar din România din 11 decembrie, aproape 20 de mii de moldoveni cu cetățenie română (peste 60 la sută) au votat pentru Partidul Mișcarea Populară a lui Traian Băsescu.

Vitalie Vovc, editorialist la portalul deschide.md spunea la RFI că dintre toţi politicienii României,”Traian Băsescu pare să fie acela care beneficiază actualmente de un capital de simpatie cel mai important în Republica Moldova. În primul rând, numele său este asociat, justificat ori ba, cu simplificarea procedurii de redobândire a cetăţeniei româneşti. În al doilea rând, Băsescu este unicul politician de vârf din România care a cerut şi i s-a acordat cetăţenie moldovenească, act simbolic care valorează mult într-un spaţiu în care simbolurile contează enorm. Şi nu în ultimul rând vom menţiona şi calitatea discursului său, extrem de simplu, care exploatează coarda sentimentală a unioniştilor, un discurs în mare parte vid de conţinut şi oarecum desuet, dar drag alegătorilor din Republica Moldova, căci îi readuce în epoca ”Podurilor de flori”, o epocă plină de romantism şi de speranţe”, spunea Vovc la RFI.