Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nume controversate în cabinetul Grindeanu

Cabinetul Grindeanu urmează să fie învestit miercuri, după ce marţi liderii coaliţiei PSD-ALDE au făcut publică lista cu nominalizările pentru fiecare portofoliu. Guvernul va avea 26 de ministere, doi vicepremieri şi câţiva miniştri delegaţi. Presa aminteşte petele biografice ale miniştrilor desemnaţi.

Ministrul desemnat al Educaţiei, Pavel Năstase, îşi prezintă CV-ul pe nu mai puţin de 14 pagini – notează România Liberă. Profesor la ASE, are articole publicate în diverse jurnale, doar că din cele 60 articole și studii enumerate, numai două sunt considerate relevante de către comunitatea științifică. CV-ul are greşeli elementare de limba engleză, notează jurnaliştii, care scriu şi că nivelul de cunoaştere al acestei limbi este mediu, după cum reiese din propria declaraţie a profesorului, ceea ce este în contradicţie cu statutul de cercetător în domeniul informaticii economice, potrivit cotidianului.

Ministrul Muncii, trimis în judecată; al Justiţiei, susţinător al cercetaţilor penal

Olguţa Vasilescu, propusă să preia Ministerul Muncii, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi spălare de bani. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri ar fi fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.

Florin Iordache, propus ministru al Justiţiei, este la al cincilea mandat de deputat. Şi-a început activitatea profesională în 1985, ca inginer la Fabrica de Mobilă Caracal, oraşul său natal, unde a fost şi viceprimar între anii 1996-2000, perioadă în care a fost şi preşedinte al organizaţiei Olt a Partidului Socialist, potrivit News.ro. El s-a înscris în PDSR în urmă cu 16 ani şi tot în acea perioadă a urmat şi Facultatea de Drept. Iordache este cunoscut pentru implicarea în operațiunea numită de presă „Marțea Neagră“, prin care deputații au modificat mai multe acte normative în favoarea politicienilor cu probleme penale. Pe 10 decembrie 2013, deputații au avut pe ordinea de zi patru pro­iecte de lege controversate - legea amnistiei și grațierii, modifica­rea Codului Penal, legea minelor și legea lobby-ului. De altfel, Iordache este inițiatorul mai multor proiecte de legi de modificare a legislației în domeniul penal și al incompatibilităților, notează Digi 24.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, criticată în scandalul Colectiv

Florian Bodog este numele pentru funcția de ministru al Sănătății. Profesorul universitar, decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea nu mai are voie să conducă doctorate. Pe 18 octombrie 2016, ministrul Mircea Dumitru, din Guvernul Cioloș, i-a retras lui Bodog atestatul de abilitare şi calitatea de conducător de doctorate în domeniul studii universitare de doctorat, Medicină. Florian Bodog are doar două articole publicate în calitate de autor principal, deci nu îndeplinește criteriile necesare pentru a conduce doctorate. 

În fine, Andreea Păstârnac, propusă ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, este ambasador al României în Israel. În Ea activează în MAE din anul 1993 şi a mai fost ambasador în Cipru. În noiembrie 2015, ea a fost acuzată de membri ai comunităţii româneşti din Israel că nu s-a implicat în sprijinul însoţitorilor victimelor din Colectiv transferate la Tel Aviv, scrie News.ro.