
Politică
Ce promit viitorii miniștri la audierile din comisiile parlamentare
Au început audierile în Parlament pentru cei 26 de candidaţi propuşi pentru funcţia de ministru în Cabinetul Grindeanu.
UPDATE: Ionuţ Vulpescu, propus pentru portofoliul Cultură şi Identitate Naţională și Daniel Constantin, propus vicepremier şi ministru al Mediului au primit și ei aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare.
”Domeniul culturii acum este chiar o prioritate (...) Nu putem vorbi despre formă, dacă nu există fonduri. În 2017, bugetul va fi substanţial îmbunătăţit, până la 1 miliard de lei pentru investiţii şi proiecte, ceea ce înseamnă dublarea lui”, a declarat Ionuţ Vulpescu, potrivit news.ro.
Daniel Constantin a ținut să sublinieze că “problema cea mai mare a României” o reprezintă deşeurile, ţara noastră riscând încă o procedură de infringement. “Trei proceduri de infringement declanşate pentru deşeuri, una pentru industrii mari, trei pentru diversitate, şi încă una pentru calitatea aerului. Acestea sunt cele opt proceduri care sunt în desfăşurare la Comisia Europeană şi riscăm să deschidă alte proceduri în luna februarie”, a precizat ministrul propus la Mediu, potrivit news.ro.
UPDATE: Ministrul propus al Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leş, a fost avizat pozitiv, miercuri, de comisiile pentru apărare, el afirmând la finalul şedinţei că va continua programele de înzestrare a armatei, precum cele privind achiziţionarea de noi aeronave multirol F16, precum şi a noilor corvete.
La rândul său Augustin Jianu, în vârstă de 30 de ani, propus în funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, a declarat miercuri, în cadrul audierilor în comisiile de specialitate din Parlament, că cel mai important proiect al său este interoperabilitatea sistemelor informatice, astfel încât până la 1 decembrie 2018 toate sistemele informatice ale statului să fie conectate. Augustin Jianu a primit aviz pozitiv de la comisiile parlamentare
Ana Birchall, propusă ministru delegat pentru Afaceri Europene, a afirmat la audieri că, după ”aderarea la UE şi integrarea în NATO”, este asigurarea preşedinţiei Uniunii Europene ”imediat după aniversarea centenarului Marii Uniri”. ”În pregătirea preşedinţiei, îmi pun speranţe inclusiv în societatea civilă, în mass-media, să fim parteneri în a arăta inclusiv această frumuseţe a României care este atât de bogată şi de mult prea multe ori nepusă în valoare. Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta şi a iubi această ţară atât de frumos numită grădina Maicii Domnului”, a spus Birchall potrivit news.ro.
”Fondul suveran naţional de 10 miliarde de euro, care va fi creat de Guvern în acest an, măsură propusă în programul electoral PSD, va fi folosit, în principal, pentru construcţia de autostrăzi şi înnoirea cu 30 de avioane a flotei Tarom”, a declarat potrivit news.ro Răzvan Cuc, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Transporturilor.
Viitorul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat că Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) va fi desfiinţată, urmând ca ministerul să preia toţi angajaţii. De asemenea, Dobre a spus că vrea să dezvolte turismul religios: ”Eu cred că tot ce avem în zona mănăstirilor şi bisericilor, dacă ne gândim şi la Bucovina, nu a fost pus în valoare de nimeni. Se poate face un proiect foarte important şi foarte interesant pentru a observa şi a promova în exterior toată această activitate a turismului ecumenic”.
Mihaela Toader, propusă ministru delegat pentru fonduri europene, a declarat că are obiective simple şi puţine pentru ministerul pe care urmează să îl conducă, printre care atingerea unei rate de absorbţie a fondurilor europene de 72,5% până în 2020. Toader a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
11.15 Comisiile de specialitate au dat deja primele avize favorabile: Carmen Daniela Dan, viitorul ministru de interne, Mircea Titus Dobre, viitorul ministru al Turismului, Ana Birchall, propusă ministru delegat pentru Afaceri Europene, Andreea Păstârnac, ministru propus la portofoliul pentru Românii de Pretutindeni, Florin Jianu, propus la conducerea Ministerului IMM-urilor şi antreprenorilor, Toma Petcu, viitorul ministru al Energiei.
9:15 Teodor Meleșcanu își prezintă prioritățile pentru Ministerul de Externe.
9:00 Alexandru Petrescu a primit aviz favorabil pentru postul de ministru al economiei. El a insistat apoi într-o scurtă declarație pentru presă pe tema fondului suveran pe care vrea să-l înființeze guvernul Grindeanu și a precizat că va face un audit la nivelul ministerului în privința măsurilor luate în "ultimele 12-13 luni". De asemenea a spus ca firmele de stat trebuie aduse pe profit, declarand ca vrea sa se ocupe de cazul Oltchim.
8:30 Mihaela Toader a primit aviz pozitiv pentru postul de ministru delegat pentru fonduri europene, comisia de specialitate o audiază acum pe Ana Birchall propusă pentru postul de ministru delegat pentru afaceri europene.
****
Audierea miniştrilor propuşi va avea loc până la ora 14.00, iar de la ora 15.00 premierul desemnat Sorin Grindeanu va prezenta în plen programul de guvernare şi lista guvernului.
Dacă Sorin Grindeanu primeşte votul de încredere al Parlamentului, el şi noii miniştri ar putea depune jurământul la Cotroceni miercuri seară. Prima şedinţă de Guvern ar urma să aibă loc miercuri seara de la ora 21.00, după cum a anunţat premierul desemnat.