Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul Guvern, învestit în Parlament. ”România normală” - laitmotivul lui Grindeanu

grind_2.jpg

Premierul desemnat Sorin Grindeanu și liderul PSD Liviu Dragnea
Premierul desemnat Sorin Grindeanu și liderul PSD Liviu Dragnea

Guvernul Sorin Grindeanu a primit votul de învestitură din partea celor două Camere ale Parlamentului. Parlamentarii au acordat încrederea cabinetului cu 295 de voturi ”pentru” şi 133 ”împotrivă”, potrivit rezultatului votului anunţat în plenul reunit.

ACTUALIZARE 2: Noii miniştri au deus jurământul de învestire în funcţie la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu.

ACTUALIZARE 1: Premierul învestit, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, la finalul votului de încredere pe care l-a primit din partea Parlamentului, că a repetat “obsesiv” cuvântul “normal” în cadrul discursului din plen deoarece el îşi doreşte normalitate, guvernul său fiind al României, nu al PSD sau ALDE.

 “Cu acest vot, Guvernul este Guvernul României, indiferent de apartanenţa la un partid politic sau altul. Aceasta este democraţia pe care înţeleg să o respect. Am mai spus ceva, poate obsesiv în discursul meu. Numărase cineva peste 50 de ori am spus cuvântul «normal», «normalitate». E lucrul pe care mi-l doresc. Intenţionat am făcut acest lucru. Şi mai sunt câteva. Acest vot înseamnă, nu numai cel din Parlament, ci votul românilor din 11 decembrie înseamnă responsabilitate. O responsabilitate care în acest moment apasă pe umerii Guvernului. Guvernul este al României, nu al PSD, nu al ALDE şi, odată cu acest vot, a devenit Guvernul întregii ţări. Această responsabilitate trebuie să ne coordoneze în activitatea pe care o vom desfăşura în perioada următoare. I-am mai îndemnat pe colegii mei la modestie şi la respect faţă de român”, a precizat Sorin Grindeanu. 

..........................................................

Hotărârea prin care a fost consemnat votul va fi trimisă preşedintelui României.

Cabinetul condus de Sorin Grindeanu va avea doi vicepremieri, Sevil Shhaideh, care va fi şi ministru al Dezvoltării Regionale, gestionând şi fondurile europene, dar și copreședintele ALDE Daniel Constantin, care va gestiona şi portofoliul Mediului.

Toți cei 26 de miniștri propuși de coaliția PSD-ALDE au fost avizați favorabil, miercuri dimineață, de comisiile de specialitate din Legislativ.

Potrivit prevederilor constituționale, Parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, iar mandatele guvernului și ale miniștrilor încep o dată cu depunerea jurământului în fața președintelui, cel mai probabil la ora 19.

''Înseamnă pe noi, pentru Guvernul României, o mare responsabilitate, o responsabilitate care nu e dată doar de votul dvs de astăzi, ci responsabilitatea e dată și de votul românilor din 11 decembrie. De aceea actul de guvernare pe care îl vom exercita va fi coordonat pe aceste direcții: pe responsabilitate, de modestie și de respect față de români'', a spus Sorin Grindeanu după vot.