Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon, după întâlnirea cu liderul Transnistriei: ”Pe majoritatea subiectelor am găsit limbă comună”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut, miercuri, o întrevedere cu noul lider transnistrean,Vadim Kasnoseliskii. Cei doi s-au întâlnit la Bender și au discutat pe marginea problemelor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și măsurile care se impun a fi luate. Dodon și Krasnoseliskii, susținuți de Rusia, și-au adresat mesaje de felicitare ”cu prilejul victoriei repurtate în alegeri”.

După întrevederea cu noul lider de la Tiraspol, președintele moldovean, Igor Dodon, a anunțat într-un briefing de presă la Chișinău că există toate premisele ca anul 2017 să fie unul reușit pentru activitățile comune”orientate spre ameliorarea raporturilor dintre Chișinău şi Tiraspol”.

”Scopul vizitei a fost stabilirea contactelor cu noua conducere din Transnistria și stabilirea unui mecanism de conlucrare pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Am discutat despre recunoașterea diplomelor de studii din regiune, numerele de înmatriculare a automobilelor, problemele cu telefonia. De asemenea, am abordat problemele legate de terenurile agricole de după traseu, îi interesează pe toți locuitorii din raionul Dubăsari. Totodată, am vorbit despre problema școlilor din partea stângă a Nistrului, problema admiterii în partea stângă a Nistrului a unei categorii de funcționari, cunoaștem că deputații sunt în lista persoanelor non grata”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului moldovean şi-a exprimat speranța că, în acest an, treptat vor fi soluționate problemele existente. ”Pe majoritatea subiectelor am găsit limbă comună, dar pentru a merge cu soluții concrete am convenit asupra unei abordări în pachet. Adică, se rezolvă nu doar ceea ce solicită o parte, dar în ambele interese. Am convenit că în timpul următoarelor săptămâni vor avea întrevederi la nivel de experți, la nivel tehnic. Sunt mecanisme care funcționează. Sper că nu mai târziu de o lună această abordare în pachet, convenită de toate părțile și susținută și în format „5+2”, să fie primită ca bază, de ce nu, să fie semnată la nivel de conducători și să implementăm acești pași concreți din ambele părți”, a subliniat președintele moldovean.

Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, liderul autoproclamatei republici nistrene, Vadim Kasnoseliskii, ”a apreciat pozitiv întâlnirea bilaterală, subliniind faptul că reprezintă un start bun pentru colaborare în soluționarea unor probleme concrete ce țin de cetățenii de rând de pe ambele maluri ale Nistrului”.

În timpul campaniei electorale, Igor Dodon a insistat pe necesitatea neutralităţii Republicii Moldova, susţinând că trupele ruse vor pleca doar după rezolvarea conflictului din Transnistria şi că războiul a pornit de la unioniştii ca Maia Sandu.

De asemenea, socialistul a promis să reia parteneriatul cu Rusia pentru ca produsele moldoveneşti să revină pe piaţa rusă. La 17 ianuarie, Igor Dodon urmează să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin.