Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis, către noul Guvern: Trebuie să ”livrați” ce ați promis. Aștept o justiție liberă și un deficit sub 3%

klaus.jpg

Președintele Klaus Iohannis a provocat Guvernul să respecte promisiunile făcute în campanie
Președintele Klaus Iohannis a provocat Guvernul să respecte promisiunile făcute în campanie

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis, miercuri seara, miniștrilor Cabinetului Grindeanu că Guvernul trebuie să respecte promisiunile făcute în campania electorală, respectiv să crească salariile, să scadă taxele și impozitele, TVA-ul șamd. Șeful statului a mai afirmat că speră ca miniștrii să îi explice într-o zi cum vor respecta aceste promisiuni ținând totodată deficitul bugetar în limita de 3%, așa cum o cere legislația europeană. Klaus Iohannis a mai vorbit și despre sprijinirea unei justiții libere.

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis miercuri seara miniștrilor Cabinetului Grindeanu să păstreze clară, vizibilă și declarată orientarea euroatlantică a României, dar și să sprijine o justiție independentă și întărirea statului de drept.

''Românii își doresc să aibă un guvern de succes. Câteva lucruri însă cred că se așteaptă de la dvs, cel puțin eu aștept aceste lucruri și cred că sunt în asentimentul românilor cu aceste așteptări. În primul rând aștept să păstrați clară, vizibilă și declarată orientarea euroatlantică a României, asta însemnând să faceți tot ce poate un guvern și poate să întăriți poziția României în NATO și UE'', a subliniat șeful statului în discursul susținut după depunerea jurământului de către noii miniștri.

El a adăugat că în opinia sa și a multor români noul Cabinet trebuie să facă tot ce este posibil pentru sprijinirea unei justiții independente și întărirea statului de drept.

''Eu aștept și mulți așteaptă, nu toți, dar mulți așteaptă să faceți tot ce se poate și se poate să sprijiniți o justiție independentă în România. Înseamnă întărirea statului de drept, ați jurat că veți face tot ce puteți pentru o democrație matură în România, o democrație fără jsutiție independent și fără un stat de drept nu putem să ne imaginăm în Europa'', a mai spus Iohannis.

Iohannis: Aştept ca într-o zi să îmi spuneţi cum veţi ajunge la deficit de 3%

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus noilor miniştri, după depunerea jurământului, că îşi doreşte ca într-o zi să îi explice cum vor ajunge la deficit bugetar de 3 la sută, în condițile în care trebuie să respecte promisiunile făcute în campania electorală, respectiv să crească salariile, să scadă taxele și impozitele, TVA-ul.

"Trebuie să livraţi ceea ce a fost promis în campania electorală. Campania electorală nu e doar un circ mediatic, sau poate că este (...) De asta aţi fost votaţi şi asta trebui să livreze Guvernul. Sper ca într-o zi să îmi eplicaţi cum veţi face astfel încât să vă încadraţi în deficit bugetar de 3%, să creşteţi salariile, să scădeţi impozitele, TVA şi multe alte lucruri", a afirmat preşedintele.

Mesaj pentru Dragnea: Aflarăm că sunteţi singurul care ştie programul de guvernare

Preşedintele Klaus Iohannis l-a invitat pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea să-i înveţe pe membrii Guvernului programul de guvernare, şeful statului invocând afirmaţia lui Dragnea potrivită căreia el ar fi singurul care ştie ”din scoarţă în scoarţă” programul.

Domnule Dragnea, aflarăm de la TV că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei!”, a spus preşedintele.

La final, Iohannis le-a spus noilor miniştri: ”Vă urez mult succes pentru România!”