Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Klaus Iohannis, "indignat" de demersul Avocatului Poporului la CCR

presedintele_klaus_iohannis_indignat_demersul_avocatului_poporului_ccr.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis este "indignat" de decizia Avocatului Poporului de a ataca la Curtea Constituţională a României (CCR) articolul 2 din legea 90/2001. Este vorba de documentul care interzice unei persoane condamnate penal să facă parte din Guvern. Legea respectivă l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să devină premier.

Preşedintele Klaus Iohannis este surprins că Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, acţionează "în beneficiul unui singur om", declară purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Ea spune că preşedintele este surprins şi de "rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreşte să devină util noii majorităţi politice".

"Preşedintele trage un semnal de alarmă, ca toţi românii să înţeleagă cât de periculos este acest demers, care poate deschide poarta condamnaţilor penal să ne conducă", afirmă purtătorul de cuvânt.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, critică decizia Avocatului Poporului de a ataca legea 90/2001 la CCR: "Ce stat este acela în care Avocatul Poporului sesizează CCR în favoarea unui preşedinte de partid condamnat penal definitiv? Din nefericire, domnul Victor Ciorbea se comportă ca avocatul PSD, al lui Liviu Dragnea şi în nici un caz ca o instituţie care se numeşte Avocatul Poporului".

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, îl acuză pe Victor Ciorbea de obedienţă publică: "Ca element general, din păcate, domnul Ciorbea nu deserveşte funcţia pe care a fost numit. Avocatul Poporului se preocupă de oamenii care suferă o nedreptate din partea autorităţilor, pentru a-i apăra pe aceştia împotriva autorităţilor. Ceea ce face domnul Ciorbea de la începutul mandatului este să fie într-o completă obedienţă faţă de autoritatea publică. Pe fond, va judeca CCR, e o problemă de drept pe care Curtea Constituţională trebuie să o decidă".