Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raluca Prună la RFI: Argumentele Avocatului Poporului nu sunt deloc "beton", nu înţeleg graba

Foto: arhivă RFI

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună declară la RFI că a semnat petiţia online care-i cere demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului. Demersul vine după ce acesta a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea 90/2001, care interzice unei persoane condamnate să facă parte din Guvern, lege din cauza căreia liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a putut deveni premier.

Raluca Prună critică demersul Avocatului Poporului: "Există o petiţie care s-a făcut şi pe care eu însămi am semnat-o. Eu nu înţeleg de ce dintr-o dată discutăm despre o lege din 2001, care până acum nu a ridicat nici un fel de problemă şi am citit nu cu foarte multă atenţie, trebuie să spun, dar din ce am citit despre argumentele invocate de Avocatul Poporului, inclusiv despre una din cauzele CEDO pe care domnia sa le invocă în formularea argumentelor, trebuie să spun că pe mine nu mă conving deloc. Cazul invocat, un caz din jurisprudenţa CEDO este un caz invocat greşit. În cazul CEDO se vorbeşte despre o persoană din Grecia, care a fost condamnată pentru că a refuzat din motive religioase să-şi execute serviciul militar. Or Avocatul Poporului în argumentul pe care eu l-am citit invocă în mod greşit acest caz, spunând că este vorba de infracţiuni săvârşite din culpă sau cu intenţie. Deci este un tip de argument invocat greşit, este o grabă pe care eu nu o înţeleg şi de altfel pot să remarc că în multe alte situaţii în care Avocatul Poporului ca instituţie, eu nu vorbesc de persoane, eu vorbesc ca instituţie, ar fi trebuit poate să sesizeze Curtea Constituţională, nu a făcut-o şi o face acum. Este regretabil".

Întrebată dacă argumentele Avocatului Poporului sunt "beton", aşa cum s-a exprimat chiar Victor Ciorbea, fostul ministru al Justiţiei a răspuns: "Eu ca jurist spun că nu sunt deloc beton şi de altfel jurişti mai buni decât mine s-au manifestat în spaţiul public şi au zis că argumentele sunt destul de slabe. Aşteptăm să vedem ce spune Curtea şi trebuie să mai spun că inclusiv poziţia Avocatului Poporului şi aici vorbesc de persoană, în situaţii similare în faţa Curţii a fost exact contrariul a ceea ce domnia sa a susţinut ieri prin depunerea acestei sesizări la Curte. Deci asistăm la o schimbare de practică a însuşi Avocatului Poporului".

 
Raluca Prună, despre Avocatul Poporului şi legea 90/2001 la CCR