Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prună: Noul Guvern să nu pună în discuţie Codurile Penale

Noul Guvern trebuie să construiască pe fundaţia pe care a găsit-o, declară la RFI fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună. Ea spune că justiţia nu trebuie ajustată în interesul celor care sunt subiect de drept penal.

Ce aşteaptă Raluca Prună de la noul Guvern, în domeniul justiţiei: "Cred că aştept ceea ce aşteaptă toată societatea românească şi anume să se construiască, exact aşa cum şi noi, acest Guvern tehnocrat am construit pe o fundaţie pe care am găsit-o şi ne-am adus contribuţia, deci am construit, n-am demolat, eu aştept ca şi acest Guvern în domeniul justiţiei să construiască şi să nu pună în discuţie din nou Coduri Penale, deci să construiască pe fundaţia care există, care este o fundaţie solidă şi nu să-şi pună întrebarea dacă nu cumva trebuie să reaşezăm întreaga arhitectură, acesta ar fi un mod de a pierde timp şi de a pierde într-un fel ceea ce s-a câştigat".

Fostul ministru spune că legile justiţiei sunt gata să fie adoptate de Parlament: "De legile justiţiei ar trebui să se atingă, pentru că aşa-numitul pachet pe legile justiţiei, care a fost adoptat în 2004 a făcut obiectul unor propuneri de modificări în cursul anului 2015, iar eu am preluat de la CSM un proiect de modificare a acestor legi, pe care în mandatul meu l-am consultat cu toate asociaţiile de magistraţi, am făcut o largă consultare publică, astfel încât am lăsat actualului Guvern un pachet gata să fie adoptat, însuşit (...) şi să meargă în Parlament spre a fi adoptat".

Raluca Prună critică tentaţia unor partide de a interveni în domeniul justiţiei: "Cred că trebuie să rezistăm acestor tentaţii, mai ales când ele vin şi îmi pare rău că trebuie să spun asta, din partea celor care au un interes direct, pentru că sunt ei înşişi în proceduri judiciare. Cei care fac o discuţie despre ce vrem noi cu această ţară, ce vrem noi cu sistemul judiciar, cu sistemul de justiţie în ţara asta ar trebui să fie oameni care să nu aibă un interes direct, care să poată face această discuţie calm, aşezat şi numai în vederea îmbunătăţirii sistemului de justiţie din România, nu în vederea ajustării lui în propriul meu interes, dacă eu am un interes judiciar şi sunt subiect de drept penal".

În opinia sa, "nu orice decide majoritatea este absolut lipsit de orice fel de critică. Trebuie să luptăm împotriva tentaţiei tiraniei majorităţii, când spun tirania majorităţii, folosesc o licenţă folosită în filosofia politică".

 
Raluca Prună, despre aşteptările de la noul Guvern în domeniul justiţiei