Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Numirea directorilor de școli fără concurs: măsură tranzitorie sau politizare?

scoala.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, critică decizia Ministerului Educaţiei de a permite numirea directorilor de şcoli fără concurs.  Raluca Turcan spune că este  "o palmă dură" dată celor care au promovat onest examenul şi atrage atenţia inspectorilor şcolari că decizia este ilegală şi că nu trebuie aplicată. De cealaltă parte, noul ministru al Educației, Pavel Năstase, spune că a decis (împreună cu inspectorii generali) derogarea de la metodologia pentru desfășurarea concursului pentru că "de luni, fiecare școală din România trebuie să aibă o conducere".

Măsura ar viza, a precizat ministrul pentru News.ro, 358 de locuri vacante de directori și 308 posturi de director adjunct, la nivelul întregii țări. Concursurile fuseseră organizate recent de fosta conducere de la Educație, cu scopul declarat de a depolitiza sistemul. Riscul acaparării pe criterii politice există în permanență. Ordinul noului ministru ar putea fi însă unul tranzitoriu, în condițiile în care la concursurile organizate în multe școli, mai ales din mediul rural, nu s-au prezentat candidați. Indiferent de intenții, România nu se mai poate întoarce în timp, spune, la RFI, Daniela Vișoianu, de la Coaliția pentru Educație:

"Sunt foarte multe nunanțe de adus în calcul. Este cert că nu este etic să se stea în pixul unei persoane: inspectorul școlar general. Nimeni nu ne califică într-un fel de mic Dumnezeu local care să certifice că eu fac alegerile corecte pentru poziția de director. (...) Pe de altă parte (...) nu am în toate școlile din România minim o persoană  care să îndeplinească condiția de a fi membru (*în corpul experților în management școlar). Și-atunci nu am avut candidat pentru acele școli.   Problema majoră de fapt a concursului a fost pentru școlile mici și vulnerabile, unde nimeni nu s-a îngrămădit. "

"Decizia subliniază că este o măsură tranzitorie, că nu poate să dea înapoi decizii existente deja. Sunt școli în care s-a votat împotriva fostului director. S-a ales un alt cadru didactic(...) Nicio măsură nu poate să fie perfectă și oricând poate să existe un abuz. Important este să nu fie un fenomen de masă și să nu se transforme într-o politică publică. "

 

 
Ascultă AICI intreviul integral cu Daniela Vișoianu: