Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi, despre acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă: Neadevărate, tendenţioase, ridicole

Procurorul-şef al DNA a avut luni prima sa reacţie, după acuzaţiile lansate de fostul parlamentar Sebastian Ghiţă. Laura Codruţa Kovesi declară că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmaţiile apărute în spaţiul public în ultima lună, pe care le-a catalogat drept "neadevărate, neîntemeiate, tendenţioase şi ridicole".

"Legat de informaţiile care au apărut în spaţiul public, în luna decembrie şi în ianuarie, am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la anumite afirmaţii tendenţioase, neadevărate, ridicole. Se vor verifica", spune procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după discuţiile cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

"Nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar, care are mai multe dosare, o parte la DNA, o parte trimise în judecată. Nu doresc să intru în dialog cu acesta", afirmă Laura Codruţa Kovesi.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis pe 4 ianuarie dosar penal, după înregistrarea audio prezentată de Sebastian Ghiţă, în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, care de la dispariţia sa în urmă cu peste două săptămâni a avut mai multe apariţii la postul de televiziune pe care îl controlează, România TV, a prezentat pe 3 ianuarie o înregistrare audio, în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi prim-adjunctului SRI, Florian Coldea.

Pe de altă parte, procurorul-şef al DNA declară că lucrurile gen "cucuvele mov" şi "şefi de la CIA" sunt ridicole, iar declaraţiile serioase sunt că DNA este atacată pentru că şi-a permis să deranjeze inculpaţi.

Laura Codruţa Kovesi precizează că atacurile la adresa sistemului judiciar au continuat, deşi a făcut anul trecut peste 14 sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la afirmaţiile "tendenţioase şi denigratoare" ale inculpaţilor pe care procurorii anticorupţie i-au cercetat: "Să lăsăm lucrurile ridicole, gen cucuvele mov, alte culori şi şefi de la CIA, să trecem la declaraţii serioase. În primul rând, nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar, un inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte dintre ele sunt în instrumentare la DNA, o parte dintre ele sunt deja trimise în judecată, un inculpat fugar faţă de care am făcut demersuri încă din cursul anului trecut. Sper să vă amintiţi, încă din aprilie, de la tribuna Parlamentului, a acuzat DNA şi a făcut atacuri la adresa sistemului judiciar prin afirmaţii denigratoare şi tendenţioase. Ca atare, nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar şi nu doresc să intru în dialog cu acesta”.