Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Exclusiv RFI) Promisiunile ministrului Florin Jianu pentru mediul de afaceri

jianu.jpg

Sursa imaginii: 
https://www.facebook.com/florin.jianu

România își propune să devină țara europeană cu cel mai atractiv mediu fiscal din Europa - e filosofia de la care pleacă la drum noul guvern. Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, spune, la RFI, că orice măsuri luate de executiv vor fi dublate cu altele, special gândite pentru antreprenori și anunță și o serie de nouăți, printre care înființarea Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat.

Majorarea salariului minim a fost discutată cu patronatele și sindicatele, iar partenerii sociali ar fi agreat creșterea, spune, la RFI, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Florin Jianu. Măsura ar fi însemnat o povară pentru antreprenori dacă nu ar fi venit la pachet cu o serie de facilități de impozitare sau modificarea  pragului până la care o firmă este considerată microintreprindere. De altfel, anunță Florin Jianu, orice relaxări fiscale și creșteri de venituri ar urma să fie dublate și în viitor de decizii care să echilibreze balanța și să sprijine mediul de afaceri. Generic, România își  propune să devină țara europeană cu cel mai favorbail mediu fiscal din Europa. Până la acel punct însă, Florin Jianu, anunță, în exculsivitate la RFI, că primul trimestru ar putea readuce o serie de facilități eliminate anterior, dar și noutăți absolute, cum este Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat:

Florin Jianu: Filosofia actualului guvern este aceea conform căreia România își propune să devină țara cu mediul fiscal cel mai atractiv la nivel european, în același timp ajutând forța de muncă să își îmbunătățească veniturile.

Reporter: România nu este singură. Este în competiție cu Irlanda, cu Ungaria. Nu mai punem la socoteală Marea Britanie, care este în prag de ieșire la acest capitol. Totuși, veniți din mediul privat. Dacă nu ați fi ministru acum, nu v-ar fi pus o povară în spate creșterea salariului minim brut la acest moment?

F.J: Ar fi însemnat o povară dacă nu venim cu măsuri compensatorii. Dacă guvernul va continua politicile fiscale prin care, în continuare, nu se va plăti CASS pentru dividende, dacă de la 1 iaunarie 2018 dividendele nu vor fi deloc impozitate, se contrabalansează.

Rep: Se contrabalansează cu toți acești dacă?

F.J: Poate exprimarea nu a fost cea mai potrivită, dar măsurile deja au început. În al doilea rând, așa cum am spus și anterior, salariul minim a fost stabilit împreună cu patronatele și sindicatele.

Rep: Undeva în septembrie, Consiliul național al întreprinderilor private mici și mijlocii a lansat un program de guvernare propriu. Printre altele, propuneați acolo să nu se aducă nicio modificare Codului fiscal pe o perioadă de patru ani. După cum vedem, Codul fiscal a suferit deja modificări. Cum evaluați acum această situație?

F.J: Din programul de guvernare al mediului de afaceri au fost preluate și prevăzute foarte multe lucruri privind legea prevenției, a debirocratizării, codul economic, finanțări pentru IMM-uri. Gândirea fiscală a programului de guvernare al Partidului Social Democrat a fost cea propusă în campania electorală. Rolul meu ca ministru este să deviez în așa fel încât măsurile pentru mediul de afaceri să fie în general pozitive și să atingem dezideratul exprimat anterior cu privire la stabilirea mediului fiscal  cel mai atractiv din Europa. Cred că în acest sens și în concordanță cu  nevoile societății și cu dialogul cu partenerii sociali, pot fi luate măsuri asupra Codului fiscal.

Rep: Firmele mici și mijlocii beneficiau de o serie de criterii specifice pentru a putea participa la licitații cot la cot cu marii competitori. Aceste criterii presupuneau o cifră de afaceri la jumătate, garanția de execuție, cea de participare. Între timp aceste facilități au fost eliminate. La acel moment dumneavoastră ați spus la RFI că a fost o intervenție neprofesionistă. Aveți în vedere reintroducerea acestor facilități?

F.J: Da, am în vedere acest lucru. Este pe lista de priorități a ministerului nostru. O singură măsură din cele trei a fost reparată, anume, cea privind cifira de afaceri. Rămân însă garanția de bună execuție și garanția de participare. Și ele trebuie reparate. Se află pe lista de priorități a ministerului nostru.

Rep: Când ar putea fi reintroduse?

F.J: Eu o să propun imediat guvernului. Sperăm că în cel mai scurt timp.

Rep: Când va fi posibilă în România înființarea gratis, în 24 de ore, a unei firme cu capital social de 1 euro?

F.J: Înființarea gratis a unei companii este deja posibilă.

Rep: Toate trei criteriile vin la pachet.

F.J: În trimestrul unu avem propunerea legii start up. Aceasta cuprinde și programul de finanțare a 10.000 de start up-uri cu aproximativ 50.000 euro. Această lege propune și modificare altor legi care prevăd aceste lucruri: capitalul social de 1 euro, înființarea într-o zi și alte măsuri de debirocratizare. Vă dau un exemplu simplu. În acest moment, pentru orice firmă, indiferent de codul CAEN, pentru înregistrare este necesar acordul tuturor vecinilor. Dacă un vecin nu vrea să semneze acordul pentru înființarea unei firme, poate bloca înființarea firmei. Suntem de acord că acest lucru trebuie să se aplice unor coduri CAEN care ar perturba liniștea sau ar avea impact asupra mediului. Pe alte coduri CAEN, precum cele de consultanță, nu se impune.

Rep: Toate sunt modificări care ar urma să fie făcute până în vară?

F.J: Și în programul nostru și în programul de guvernare sunt încadrate în primul trimestru.

Rep: Tot la RFI ați criticat strategia România competitivă pe care o propunea guvernul Cioloș. Spuneați că ar fi vagă și fără obiective.Va fi abandonat complet acest document? 

F.J: Ne vom concentra foarte mult pe acțiuni practice de atragere de investiții și pe promovarea exporturilor. Eu am trimis deja tuturor atașaților economici ai României, în țările în care sunt prezenți, ca lunar să avem minim zece propuneri de export din fiecare țară, respectiv zece propuneri de atragere de investiții.

Rep: La un moment dat spuneați că mediul public și-a atins nivelul maxim de competență și că șansa pentru viitor este parteneriatul public - privat. Vă mențineți această afirmație? Ce intenționați să faceți pe această felie de parteneriat public – privat?

F.J: Tocmai am semnat un ordin de ministru prin care institui Consiliul consultativ pentru antreprenoriat. Toate deciziile legate de finanțări, de legislație, de măsuri pe care ministerul urmează să le implementeze vor fi luate în cadrul unui astfel de consiliu consultativ. În acesta se vor afla principalii actori ai mediului economic, în principal organizații patronale și organizații ale oamenilor de afaceri, astfel încât fiecare decizie legată de programele de finanțare, de legislația ce urmează a fi adoptată, să treacă prin votul acestui consiliu consultativ și să primească girul acestuia.

Rep: Relaxarea fiscală se produce de a doua zi, pe când măsurile pe care le implementați au nevoie de timp ca să își arate roadele.

F.J: Dacă este să dăm exemplul măsurilor care au fost luate, acestea au fost luate concomitent. Măsura măririi salariului minim a fost luată concomitent cu scăderea impozitării de la doi la unu la sută pe microîntreprinderi. În continuare măsurile vor fi luate exact în aceeași contrapondere.

Rep: Există îngrijorări că retorica pro capital românesc, retorica din campania electorală, anumite decizii luate de actualul guvern ar transmite un semnal dur către firmele cu capital străin.

F.J: Vreau să asigur firmele cu capital străin, ambasadorii, atașații economici, reprezentanții organizațiilor oamenilor de afaceri din străinătate că întotdeauna va exista un echilibru. În campania electorală eu am fost foarte atent la mesajele publice. S-a spus același lucru, că va exista un echilibru în ceea ce înseamnă susținerea prin măsuri de ajutor de stat a capitalului străin și a celui românesc. Conform programului de guvernare și asumat prin acesta, la Ministerul de finanțe există un program de ajutor de stat prin care 33% vor fi susținute investițiile făcute de firme cu o cifră de afaceri între zero și două milioane de euro, 33% vor fi susținute investițiile făcute de firme cu o cifră de afaceri între două și zece milioane de euro și 33% vor fi susținute investițiile făcute de firme cu o cifră de afaceri de peste zece milioane de euro. Programul total va fi de 500.000.000 euro. Va exista un echilibru. Acesta este mesajul pe care vreau să îl transmit.