
Politică
Brexit dur? May acuză mass media de distorsionarea afirmațiilor sale
may_sky.jpg

Întrebată luni de un reporter al tabloidului The Sun despre remarcile sale din ziua precedentă, premierul May a acuzat presa că este responsabilă de deprecierea lirei sterline, ajunsă la nivelul de 1,21 dolari și 1,15 euro.
"Sunt tentată să spun că oamenii care înțeleg greșit sunt cei care publică lucruri spunând că vorbesc despre un Brexit dur, că este absolut inevitabil un Brexit dur. Nu accept termenii Brexit soft și dur", a spus premierul May.
"Ceea ce facem este să obținem un acord ambițios, bun și cel mai bun rezultat posibil pentru Regatul Unit în ceea ce privește relațiile cu și operarea în cadrul pieței unice europene."
În interviul de duminică cu canalul Sky News, premierul May a dat de înțeles că Marea Britanie nu va rămâne în piața unică după ieșirea din UE, ci va negocia un nou acord comercial.
În acest interviu premierul May a încercat să contracareze acuzațiile că guvernul său nu are un plan pentru negocierile cu UE, ce vor începe după invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, invocare promisă înainte de sfârșitul lunii martie.
Merkel zice din nou NU
Remarcile premierului May au fost salutate de euroscepticii radicali care doresc un Brexit dur, dar au primit o replică promptă din partea cancelarei Germaniei, Angela Merkel.
"Accesul la piața unică poate avea loc numai cu condiția să păstreze cele patru libertăți de circulație a bunurilor, capitalului, serviciilor și persoanelor", a spus luni cancelara Merkel.
"În cazul în care nu este așa, trebuie să se negocieze reduceri.", a adăugat ea.
"Nu se pot efectua aceste negocieri pe alese. Acest lucru ar avea consecințe fatale pentru celelalte 27 de state membre, iar noi nu putem permite astfel de consecințe", a mai declarat șefa guvernului Germaniei, țara cu cea mai mare influență în UE.
Săptămâna trecută ambasadorul Marii Britanii pe lângă UE, Sir Ivan Rogers, a demisionat acuzând guvernul de la Londra că este confuz în privința Brexit și că nu are pregătită o echipă de negociatori.
După invocarea articolului 50 urmează o perioadă de negocieri de doi ani între Marea Britanie și restul UE, care se încheie cu încetarea statutului de membru al Uniunii.