Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon va cere revocarea ambasadorului moldovean la București

igor_dodon.jpg

Traian Băsescu a anunțat că îl va acționa în judecată pe președintele Republicii Moldova
Traian Băsescu a anunțat că îl va acționa în judecată pe președintele Republicii Moldova
Sursa imaginii: 
RFI

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, anunță că va cere Guvernului revocarea ambasadorului la București, Mihai Gribincea. Acesta a spus că decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Basescu ar putea fi declarat neconstituțional.

Aflat în vacanță cu familia la Soci, Igor Dodon a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care anunță că va cere înlocuirea diplomatului ”cu o persoană care înțelege atât competențele diplomatice, cât și interesele statului Republica Moldova”.

”Sunt surprins să descopăr că unii ambasadori au devenit avocați ai unor politicieni din țara de reședință și au cam uitat cărui stat servesc. E și mai grav când aceștia fac comentarii politice în raport cu autoritățile statului care i-a trimis în misiune. Aceasta vorbește fie despre calificarea proastă profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat și a conducerii acestuia. Anume în așa mod pot fi etichetate declarațiile ambasadorului moldovean la București, care și-a permis comentarii impertinente și incompatibile cu statutul său de ambasador”, susține Igor Dodon.

Prezent luni în emisiunea ”24 de minute” de la Digi24.ro, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat că disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, dar estimează, pe baza celor spuse de unii experţi, că decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional.

”Din 2014, România este principalul partener comercial al Republicii Moldova - 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem nişte relaţii politice, dar şi la nivel de societate foarte intense, care nu cred că pot fi influenţate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult că unul dintre parlamentarii din Republica Molodva a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea la Digi24.ro.

La sfârșitul lunii decembrie, președintele moldovean Igor Dodon a semnat un decret privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova, acordată fostului președinte al României Traian Băsescu.

Igor Dodon susține că prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova ”va repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte”.

”Traian Băsescu a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalității Republicii Moldova prin anexare la România”.”Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldovenească şi existenţa poporului moldovenesc. Toate aceste lucruri vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova”, afirmă Igor Dodon.

La rândul său, Traian Băsescu a anunțat că îl va acționa în judecată pe președintele Republicii Moldova.”Caut cel mai bun avocat din Republica Moldova. Am termen şase luni. Decretul produce efecte după şase luni şi caut avocat şi o să mă judec cu Dodon”, a menționat fostul lider de la Cotroceni.