Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei teme contondente în prima conferință de presă a lui Donald Trump. Și un conflict deschis cu presa

Conferința de presă de ieri a președintelui-ales Donald Trump a fost dominată de trei subiecte: relația cu Rusia, în lumina dezvăluirilor de marți seara, neverificate și aflate sub anchetă, că ar fi vulnerabil și șantajabil pe motive personale și financiare, piratajul informatic al unor conturi Democrate de campanie, de care este acuzată Moscova, și reașezarea relației sale cu firma imobiliară al cărei proprietar este, pentru evitarea oricăror conflicte de interese.

Asupra iminentei președinții Trump planează norul negru al unui dosar. 35 de pagini datorate  unui fost agent al contra-informațiilor britanice tocmit, se pare, de rivali trumpieni din preliminare. Circulă, piesele cu iz incriminant, din toamna anului trecut. Le-au văzut lideri parlamentari; le-au evaluat instituții mediatice care au înțeles să le țină în sertare pentru că nu le pot corobora.  Marți platforma Buzzfeed a publicat dosarul in extenso, iar CNN a amplificat știrea.

"E trist când rapoarte secrete ajung în spațiul mediatic, trist și ilegal, pentru că e vorba de întâlniri și rapoarte clasificate. Vă spun ce se întâmplă: mă văd des cu persoane din Servicii, și de câte ori mă întâlnesc, se știe. Cineva dezvăluie ce n-ar trebui dezvăluit. E scandalos că Serviciile au lăsat să iasă informații care s-au dovedit false, contrafăcute. Așa ceva Germania nazistă ar fi făcut, și a făcut. Cât despre Buzzfeed, care-i un morman de gunoi la ananghie și care a publicat informațiile, cred că vor suporta consecințele, și le suportă deja", a precizat președintele-ales în caracteristicu-i stil contondent.  Ancheta în curs nu vizează atât aspectele personale din dosar cât pretinsele "legături informale"între oficialități ale campaniei Trump și actori statali moscoviți care ar fi intervenit pentru a înclina balanța electorală în favoarea candidatului Republican.

"Președintele-ales a părut să sugereze că serviciile de informații au pus în circulație acest document. Nu există nici o fărâmă de evidență în acest sens. Dosarul a fost generat de o companie privată, nu de comunitatea de informații, și nu-i nici măcar secret. Apare din acest motiv suspiciunea că Donald Trump folosește atacuri personale asupra Serviciilor pentru a distrage atenția de la substanța alegațiilor", a comentat Susan Hennessey, care a lucrat ca juristă la Agenția de Spionaj Electronic (NSA) - o altă instituție la curent cu dosarul în cauză.

Președintele-ales, care până acum nu a acceptat consensul comunității de informații că Moscova e la originea intruziunii neautorizate în conturi e-mail ale campaniei Democrate, a făcut la conferința de presă din Turnul Trump un pas înapoi - și unul lateral.

"Cred că a fost Rusia, dar nu e numai Russia. 22 de milioane de conturi americane au fost piratate de China. E mult pirataj în lume, și vom face un lucru: avem unele dintre cele mai strălucite minți informatice din lume, și le vom mobiliza pentru ca împreună să elaboreze programe de protecție".

Asta, a promis Donald Trump, după finalizarea, trei luni după intrarea în atribuțiuni, a unui raport ministerial privind piratajul informatic.

În sfârșit, președintele ales a anunțat că-și transferă afacerile celor doi fii, își plasează toate interesele într-un trust, și introduce o monitorizare etică riguroasă, din exterior și din interiorul companiei,  pentru toate tranzacțiile viitoare, care se vor derula exclusiv în interiorul țării. Toate acestea voluntar, pentru că la ora actuală legile conflictului de interese nu se aplică președintelui.

"A fost o zi tristă. Anunțurile președintelui nu satisfac nici un aspect al consensului bipartit în privința a ceea ce ar trebui să facă. Se va ajunge la scandal, corupție, și la o criză constituțională din clipa în care depune jurământul. Circulă zvonuri privitoare la daruri oferite de guverne străine, plăți, parteneriate. Data fiind natura alegațiilor privind relația sa cu Moscova, părțile relevante din declarațiile de impozit trebuie făcute publice, iar Comisia pentru Serviciile de Informații a Camerei ar trebui să primească declarațiile în întregime pentru a se clarifica lucrurile", a considerat Norman Eisen, fost consilier pentru probleme etice al președintelui Obama. 

Omologul său din perioada Bush Jr., Richard Painter, completează, "Trebuie să decidă ce vrea să fie, președinte sau proprietar de imobile și hoteluri. Problema este că firma sa face afaceri în toată lumea, cu politicieni indonezieni, oligarhi din Filipine sau din Turcia, toate zone problematice în care SUA au interese strategice. Nu putem avea o situație în care președintele este expus economic în aceste țări, direct sau prin parteneri legati de guverne străine. E un conflict de interese enorm. În plus, avem problema numelui președintelui pe imobile aflate în țări pe care guvernele respective nu le pot apăra, ceea ce ar periclita viața locatarilor și ar putea târî SUA într-un conflict".

 
Ascultă AICI corespondența din SUA