Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CCR: Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară este constituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi cu unanimitate de voturi că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară este constituţională.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, explică de ce este neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate: "Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată (...). Criticile în ce priveşte Regulamentul, că nu s-au respectat zilele, orele prevăzute acolo nu sunt chestiuni de constituţionalitate şi nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituţională (...). În ce priveşte celelalte critici, că ar fi fost abordate probleme de lege organică, nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că din cuprinsul proiectului de lege nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales că Guvernul nu va ţine cont de interdicţia constituţională de a aborda domeniul legii organice".

Şeful Curţii Constituţionale precizează că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe trebuie să precizeze doar domeniul în care Executivul poate legifera şi nu este necesar să detalieze legile pe care doreşte să le modifice, potrivit news.ro.

Curtea Constituţională a respins astfel sesizarea PNL, USR şi PMP.