MCV-ul, ridicat la vară, cum vrea Guvernul? Expert justiţie: "Puţin probabil"

România a îndeplinit toate condiţiile din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Declaraţia fermă a fost făcută de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, în opinia căruia MCV-ul ar trebui ridicat la vară.

Florin Iordache susţine că sunt garanţii că sistemul de drept din România este funcţional şi poate exista fără acest mecanism de verificare impus în 2007.

Cât de valide sunt afirmaţiile făcute de ministrul Justiţiei? Laura Ştefan, coordonatoarea activităţilor anticorupţie pentru Expert Forum: "Este amuzant să auzim astfel de declaraţii concomitent cu declaraţiile privind necesitatea adoptării unei legi a amnistiei şi a graţierii, de exemplu. Cred că există o diferenţă între retorica domnului ministru şi aşteptările sale. Sigur, fiecare ministru al Justiţiei şi fiecare Guvern a anunţat încă de la începuturile sale dorinţa de a elimina Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, iar Comisia Europeană a fost fermă în a explica faptul că Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi ridicat atunci când România va îndeplini toate condiţiile prevăzute în acesta (...). Deci sigur, citesc această declaraţie într-o cheie politică".

"Vom vedea dacă statul de drept din România este suficient de stabil, încât să nu mai conteze existenţa unui mecanism de monitorizare externă, vom vedea dacă politicienii români sunt suficient de maturi să înţeleagă că există limite peste care nu trebuie să se treacă, mai exact că statul de drept nu este negociabil şi că nici nu decidem dacă suntem un stat de drept cu procentele pe care fiecare partid le obţine în alegeri", mai spune Laura Ştefan, care crede că este "puţin probabilă" ridicarea MCV în această vară.