Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dana Gîrbovan: UNJR nu este de acord cu o eventuală graţiere a faptelor de corupţie

Alăturarea graţierii şi amnistiei în discursul public este nefericită, declară la RFI preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan. Ea spune că UNJR este de acord doar cu graţierea faptelor care au un grad redus de pericol social, "nu vorbim de fapte de corupţie".

Întrebată dacă UNJR susţine o lege a graţierii şi amnistiei, subiect la care s-a referit recent ministrul Justiţiei, Florin Iordache, Dana Gîrbovan a răspuns: "Am mai explicat diferenţa dintre cele două noţiuni şi faptul că este nefericită alăturarea lor. Problema din penitenciare este într-adevăr o problemă foarte serioasă şi graţierea ar putea veni ca o soluţie pentru ea, dar şi aici am precizat că din punctul nostru de vedere, este necesar să fie graţiate doar faptele care au un grad redus de pericol social, nu vorbim de fapte de corupţie sau alte fapte penale, care ar putea fi interpretate ca slujind unui interes privat, nu public".

"În ceea ce priveşte amnistia, amnistia este o instituţie distinctă din procedura penală, care înseamnă o iertare a celui care a săvârşit o faptă penală, cu totul. Practic, se şterge cazierul, pe când în cazul graţierii eşti iertat doar de executarea pedepsei, însă toate celelalte consecinţe ale condamnării rămân. Ca atare, întrucât problema care se pune este a degrevării penitenciarelor, noi am spus foarte clar că din punctul nostru de vedere, soluţia este clar graţierea şi nicidecum amnistia", spune preşedintele UNJR.

 
Dana Gîrbovan, despre o lege a graţierii şi amnistiei